Траурната церемония започва в 15.30 часа в царския дворец Врана“

...
Траурната церемония започва в 15.30 часа в царския дворец Врана“
Коментари Харесай

Погребват цар Фердинанд във „Врана“ на 29 май

Траурната гала стартира в 15.30 часа в царския замък Врана и е отворена за жители

Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 година в криптата на църквата „ Св. Августин “ в баварския град Кобург. Там цар Фердинанд е положен във краткотраен саркофаг пред гробницата на родителите му – принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска.

На 29-ти май тленните остатъци на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с боен аероплан, който ще кацне пред държавния VIP на летище София към 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към замък „ Врана “ към 15.00 часа.

Траурната върволица ще стартира от основния вход на парка на двореца и ще доближи до двореца  „ Врана “. Там ще бъде посрещната от цар Симеон II и царското семейство, дружно с Н.ВПр.  Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, формален делегат на Светия Синод  и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната гала ще се организира пред централния вход на „ Врана “, след което ковчегът ще бъде подложен в централното предверие, където ще се състои малко сбогуване в фамилен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за жителите, искащи да отдадат последна респект пред ковчега на починалия цар Фердинанд.

В Орденската зала на двореца доцент Ивайло Шалафов, шеф на Фонд „ Цар Борис и Царица Иоанна “ и професор Петър Стоянович, ръководител на Историческото общество на Фонда,  ще се срещнат с медиите.

Завръщането на най-дълго управлявалия монарх от Третото българско царство ще се случи 76 година след гибелта му. С прибирането на костите на цар Фердинанд, България ще се запише като последната република в Европа, положила тази грижа в името на личната си история и държавност. Поредица европейски страна прибраха и препогребаха останките освен на своите тогавашни владетели, само че и на техните роднини, умрели в чужбина заради разнообразни условия.

“ Не толкоз желанието на цар Фердинанд да бъде заровен в България, колкото нашето възприятие за дълг пред тези, които са я управлявали, повелява той да бъде заровен тук “, споделя още през 2010 година тогавашният ръководител на Първия предприемчив комитет за връщането на тленните остатъци на цар Фердинанд,  д-р Гиньо Ганев, ръководител на Народното събрание и народен омбудсман.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР