Парламентарна комисия ще проверява и обществените поръчки за ремонт на

...
Парламентарна комисия ще проверява и обществените поръчки за ремонт на
Коментари Харесай

Парламентарна комисия ще проверява и обществените поръчки на НДК

Парламентарна комисия ще ревизира и публичните поръчки за ремонт на НДК предоставени на НДК за Председателството на Съвета на Европейски Съюз, след свадите с уволняването на шефа на " двореца " Мирослав Боршош от министъра на председателството Лиляна Павлова и последващото връщане на Боршош от премиера Бойко Борисов. Анкетната комисия беше препоръчана от Българска социалистическа партия, още на идващия ден беше вкарана в дневния ред на Народното събрание и получи изненадващата поддръжка на ГЕРБ. От Българска социалистическа партия желаеха комисията да е на паритетен принцип, само че по предложение на Павел Шопов ( " Обединени патриоти " ) съставът на комисията беше конструиран на симетричен принцип. Това значи, че ГЕРБ ще имат болшинство с 10 от 19 участващи депутати.

" Ръководителят на НДК Мирослав Боршош декларира, че отхвърля да подписва публични поръчки под напън на ръба на закона и срещу разпоредбите. В пленарна зала би трябвало да стане ясно кой е оказвал този напън ", сподели каза зам.-председателят на Българска социалистическа партия в Народното събрание Жельо Бойчев в претекстовете си за основаване на комисията. " Министърът по председателството Лиляна Павлова, която до през вчерашния ден беше и принципал твърди, че НДК се ръководи неприятно, липсва дисциплинираност, не се съблюдават периодите ". " Въпросът е кой от двамата лъже и заблуждава обществото ", сподели още Жельо Бойчев. Според него всички тези условия могат да доведат до застрашаване на провеждането на Българското председателство. " Има действителен късмет да се изложим пред чужденците, както се споделя ", счита Бойчев.

" Колкото по-рано стартира да работи краткотрайната комисия за НДК, толкоз по-рано ще отпаднат всички подозрения ", отговори на Българска социалистическа партия председателята на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. " Нашето политическо решение е да приемем вашето предложение, тъй като вчерашните изказвания, че ГЕРБ няма да поддържа основаването на краткотрайна комисия и всичко това, което се изнесе в общественото пространство по председателството и по ремонтните действия в НДК са вашата опция да създадете подправени вести ", сподели Цветанов. " Има промеждутъчен одитен отчет, който е на самостоятелни орган. Министър Лиляна Павлова се е съобразила с него и е направила съответния отчет, който е показала на министър-председателя Бойко Борисов ", разяснява Цветанов.

Драгомир Стойнев (БСП) попита Цветанов, къде е видял подправена вест: " В това, че прокуратурата проверява и има досъдебно произвеждане? В това, че Лиляна Павлова желае да уволни господин Боршош за непросветеност или за това, че той съобщи, че върху него е оказван напън да подписва публични поръчки? ". Цветанов му отговори, че изказванието на Българска социалистическа партия, че ГЕРБ няма политическата воля да се бори с корупцията е подправена вест.

Искрен Веселинов ( " Обединени патриоти/ВМРО " ) попита каква работа прави комисията по европейски фондове, че да се прави специфична. " Мултиплицираме комисии след комисия след всяко жълто заглавие ", сподели Веселинов, като имаше поради и основаната през вчерашния ден комисия за инспекция на процедурата по пазаруване на изтребители.

Павел Шопов ( " Обединени патриоти " /Атака " ) се пошегува с членовете на Българска социалистическа партия, които били разочаровани, че ГЕРБ се съгласиха за основаването на комисия. " Наострени, инструктирани, наточени и внезапно ние ръководещите одобряваме това предложение ", сподели Шопов. Той " предложи " да се направи комисия за Бузлуджа. " Кой докара Бузлуджа до това положение? Какви са вероятностите пред Бузлуджа? Всичко това би трябвало да се разиска доста съществено ", сподели Шопов.

В последна сметка със 187 гласа " за " бе одобрен състава на комисията, която ще работи за период от 1 месец Председател на комисията ще бъде националният представител от ГЕРБ Диана Йорданова. Членове на комисията от ГЕРБ ще бъдат- Снежана Дукова, Диана Саватева, Младен Шишков, Петя Аврамова, Георги Динев, Дилян Димитров и Тома Биков. От БСП- Атанас Костадинов, Румен Гечев, Жельо Бойчев, Никола Динков, Любомир Бонев и Димитър Георгиев. От " Обединени патриоти " - Йордан Апостолов и Маргарита Николова. От ДПС- Велислава Кръстева и Адлен Шевкет. От " Воля " член на комисията ще бъде националният представител Дора Христова

Всичко, което би трябвало да знаете за:Скандалът с НДК (14)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР