Паркинги, които информират водача за най-близкото свободно паркомясто. Контейнери, информиращи

...
Паркинги, които информират водача за най-близкото свободно паркомясто. Контейнери, информиращи
Коментари Харесай

София вече има мрежа за умно управление на града

Паркинги, които осведомят лидера за най-близкото свободно паркомясто. Контейнери, информиращи по кое време са цялостни, с цел да мине камионът и да извози отпадъците, а не да се вършат непотребни курсове. Улични лампи, които светват при придвижване на хората и пестят ток. Адекватно ръководство на автомобилния трафик и предизвестия при замърсяване на въздуха. Отчитане на електромери, водомери и газомери без инкасатор у дома.

Тези неща, които са част от един интелигентен град, към този момент са вероятни в София, стига комуналните компании и общината да се възползват от опциите на построената от " Виваком " безжична информационна мрежа от нов вид, осигуряваща съгласуваност на всевъзможен вид обекти и обмяната на данни сред тях.

Технологията LoRa (Long Range), с която в допълнение е развита съществуващата мобилна мрежа, само че в радиочестотен набор в под-гигахерцовия диапазон (863 - 870 MHz) и без потребността от лицензи, бе показана във вторник. Това, съгласно телекома, е сериозна крачка напред в развиването на София като интелигентен град, а технологията може да се ползва и в други огромни градове на страната при съществуването на интерес към използването й.

Цялата столица към този момент е покрита от безжичната информационна мрежа, която може да предава данни от всевъзможен вид датчици за другите потребности на града, които ще се внедряват при съществуване на интерес от страна на общината и Центъра за градска подвижност или на доставчиците на ток, газ, вода. Каква е инвестицията, осъществена взаимно с софтуерната копания " Нокиа ", от " Виваком " не оповестиха, само че показаха, че идната крачка е предложение на съответни решения за мъдро ръководство на разнообразни аспекти от градския живот.

Ако това стане, София има действителен късмет да се подреди измежду международните интелигентни градове като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки, показаха от " Виваком ".

Реално новата мрежа обезпечава трасе за продан на данни, в което могат да се включат разнообразни обекти и да споделят между тях бързо и дейно без нужда от СИМ карти, а посредством датчици.

Технологията покрива условията във връзка с Интернет на Нещата (Internet of Things) – предлага сигурна двупосочна връзка, подвижност и услуги, свързани с локализация. Предимството на LoRa е, че батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежата, може да бъде експлоатирана до 10 години.

" Инвестираме, с цел да бъдем деен участник в построяването на нов, по-добър метод на живот и устойчивото развиване на градовете ни ", уточни Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на " Виваком ".

Според телекома, LoRa е единствено една от опциите за превръщането на София в образован и резистентен град, а умните решения за ръководство на процесите в града и бизнеса, са многочислени.

" Въпреки че през днешния ден Интернет на нещата е осезаема действителност, ние считаме, че това е едвам началото на извънредно значима софтуерна и бизнес промяна. Визията на " Нокиа " за идната стъпка към така наречен " програмируем свят " планува една ултра-свързана среда, в която голям брой взаимно комуникиращи си устройства са обвързани с просветеност, издигната върху големи масиви от информация. Тя ще способства за автоматизиране, опростяване и възстановяване на човешкия живот в доста области като умните градове да вземем за пример. Те, от своя страна, ще създадат живота в урбанизираните райони по-умен, по-сигурен и по-устойчив ", сподели Мартин Богоев, ръководещ шеф на " Нокиа Нетуъркс " за България.

" България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и измежду първите, които трансформират градовете си в умни и свързани еко системи в интерес на хората ", добави Радослав Златков, основен механически шеф на " Виваком ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР