Паркът за мечки в Белица е истински рай. Освен голяма

...
Паркът за мечки в Белица е истински рай. Освен голяма
Коментари Харесай

Мечката Светла, 33, и другите 16 в Белица живеят в Рая

Паркът за мечки в Белица е същински парадайс. Освен огромна атракция. Друг свят единствено на 2 часа от София. 19 минути поддържа към този момент 15 години 4 лапи, дружно хуманно намалихме повече от тройно и броя на бездомните кучета в София под егидата на кмета Фандъкова. Но това, което фондацията е направила в сърцето на Рила, под Мусала, е в действителност прелестно. Виж фотоси тук!

Освен нов живот в естествена среда за измъчвани животни, освен това освен от България, паркът им обезпечава и доста по-дълго време на Земята. При междинна мечешка дълготрайност на живота от 20-25 година доайенът на Белица - 33-годишната Светла, е като на 150 човешки години. Чарли, който ще видите и на фотоси е на 32. Любимец на публиката е 13-годишният колос Веско, който заема най-вече фрагменти в нашата изложба, тъй като е същински позьор.

А най-мъничките жители на парка са 2 мечета на по 7 година, измъчвани в македонски зоопаркове и едно от Албания, които се погаждат отлично измежду природата. По-малки не се гледат, тъй като един път привикнали с изхранване от хора, те не биха могли да се развият вярно съгласно своя личен тип.

Мечките получават 2 пъти дневно храна - сега по десетина кг на ястие - основно риба, плодове, ядки и мед, като част от нея им се слага в специфични дървени уреди, откъдето би трябвало сами да си я съборят - да не им е толкоз улеснен животът, а да се усещат като в същинската си естествена среда. Иначе те живеят в гората, за всяка има задоволително витално пространство на пресечения терен на височина от над 1300 метра. Притежават дори басейнчета за къпане и ни демонстрираха по какъв начин на драго сърце го вършат. Около тях щъкат катерички и други дребни животники, които им вършат компания.

Всяка година всички минават през медицински прегледи, а когато се наложи - и изключителни, тъй че да бъдат в съвършена форма. Явно се усещат сносно, щом по свидетелства на гледачите им нарушават зимния си сън, за де се поразходят.

Освен от близко, могат да бъдат следени от изнесена нависоко вишка, или пък да бъдат наобикаляни с АТВ-подобни джипки Кавазаки от по-мързеливите, на които не им се прави 40- до 50-минутната обиколка около всички зони в парка.

На входа му пък има павилион, откъдето можете да си купите плюшени мечета - копия на наличните, както и всевъзможни фланелки и бейзболни шапки плюс всевъзможни белязани от тях артикули.

Десетте лв. такса вършат парка една от най-изгодните атракции въобще, а към него има терен за пейнт-бол, планински авантюристичен и какви ли не още обекти, с изключение на няколко приятни ресторанта в алпийски жанр посред кристалния въздух - много по-хладен от градския в тези рекордни по горещина дни, и околната достоверна планинска зеленина. За едно от заведенията описваме особено....

Борис Ангелов
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР