Паркът стои разкопан от месеци и по него не се

...
Паркът стои разкопан от месеци и по него не се
Коментари Харесай

Ремонтът на Западен парк се отлага за 2020 г.

Паркът стои разкопан от месеци и по него не се работи

© Анелия Николова Ремонтът на Западен парк в София за 10 млн. лв. ще бъде завършен най-рано за Нова година. Крайният период беше юни 2019 година, само че беше отлаган на няколко пъти - първо поради неприятни климатични условия, а в този момент поради пропуснат в плана основен тръбопровод, който минава под основния вход на парка откъм бул. " Сливница ". Това излиза наяве от пояснения на изпълнителя " Галчев инженеринг " и на строителния контрол - общинското сдружение " Софинвест " пред " Капитал ".

Първоначално се твърдеше, че забавянето ще бъде наваксано и строителните работи ще приключат през октомври, само че по думите на шефа на " Софинвест " инж. Чавдар Гигов това няма по какъв начин да се случи. В най-хубавия случай краят ще е към Нова година, уточни той.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Поръчката и строителят

Реконструкцията на Западен парк беше предоставен през април 2018 година на " Галчев инженеринг " след търг. В конкуренцията участваха 4 компании като до край доближиха единствено " Галчев " и воденото от " ПСТ Груп " обединяване " Западен парк 2017 ". " Галчев " предложиха цена с 24 хиляди лева по-ниска от съперниците си и взеха поръчката. Фирмата на Марияна и Любомир Галчеви извърши ремонт на НДК през 2017 година, а през 2016 година подписа контракт за нов корпус на УНСС за 11.7 млн. лева, който беше отсрочен поради пропуски в плана, нарастна с 1 млн. лева, а министър председателят Бойко Борисов трябваше да се намеси, с цел да се обезпечи недостигащите на университета 7.5 млн. лева

Ремонтът на парка, който не е обновяван от основаването му през 1957 година, включва благоустрояване и паркоустройство на представителната част - тази, в която има построена инфраструктура. Тя е с повърхност 530 дка и обгръща зоната сред от бул. " Сливница " и бул. " Царица Йоанна " и от жп линията София - Перник до река Суходолска. Освен замяна на настилки и парково обзавеждане, създаване на нови детски площадки, планът планува напълно нова поливна система, ново осветяване и видеонаблюдене.

Проблемът - арка над тръбопровод

В началото на май се разбра, че срокът от 1 година за довеждане докрай на ремонта няма да бъде спазен поради неприятното време. От общината се заканиха със наказания за закъснение и недобро осъществяване поради голям брой сигнали за рискови и необезопасени ровове, само че нищо такова не се е случило. Нещо повече - в края на юни работата по плана публично е спряна с Акт 10 и сега не тече период за довеждане докрай на плана. Причината е пропуск на проектантите " Ета консулт " - те не са отразили основен тръбопровод, който минава близо под основния вход на парка. " Фундаментите на арката на входа щеше да засегне водопровода ", разясни инж. Гигов. Той сподели, че проектантите са заменени и сега се прави актуализация на документите. Когато новият план получи утвърждение от " Направление архитектура и градоустройство " и основният проектант издаде заповед за смяна на капиталовия план, тогава строителството може да продължи, сподели още шефът на " Софинвест ".

Любомир Галчев разяснява пред " Капитал ", че няма проблем с плана във връзка с строителство. " Ако метеоролгичните условия за вас са проблем, за нас са всекидневие, ние работим в открита среда. Ремонтът ще продължи, когато прикючи препроектирането ", сподели той. Галчев уточни още, че строителят няма отношение към периодите за асимилиране на европейските средства (Западен парк се финансира по стратегия " Региони в напредък " ). " Ние не сме участник в този контракт, ние имаме контракт с възложителя Столична община ", уточни той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР