Парк-паметникът на българо-съветската дружба във Варна се превръща в арт

...
Парк-паметникът на българо-съветската дружба във Варна се превръща в арт
Коментари Харесай

Паметникът на българо-съветската дружба във Варна се превръща в сцена на 9 септември | Входът за събитието е свободен

Парк-паметникът на българо-съветската дружба във Варна се трансформира в арт сцена поради пърформанса „ НОНУМЕНТ 2 – в зоната на спорните копнежи “.

Варненци и гостите на града ще имат опция да се включат за трети път в интерактивното зрелище на знаковата дата 9 септември, оповестяват уредниците за Moreto.net.

" НОНУМЕНТ " (от " не-паметник " ) ще бъде показан четири пъти за един ден , а участниците ще имат опция да изберат дали да го слушат на български, британски или съветски език.

Монументът като НЕ-паметник на отхвърленото минало, загубата на цената му или нейното преосмисляне в сегашното – това са водещите тематики на пърформанса „ НОНУМЕНТ 2 – в зоната на спорните копнежи “, в който варненци и гостите на града ще имат опция да се включат за трети път.

„ НОНУМЕНТ 2 - в зоната на спорните копнежи “ е радиобалет под формата на пиеса за слушане, записана с гласовете на актьорите Радина Алексиева, Пламен Иванов, Стефани Лечева. Всеки от участниците слуша независимо и е воден от особено записан аудио файл на определен от него език (български, британски или руски), посредством който претърпява архитектурата, става очевидец на подиуми от историята на НЕ-паметника и получава покана да се включи в осъществяване на нормални, ежедневни жестове или огромни групови хореографии.

Така наречените НЕ-паметници (нонументи) са идеологически заредени, заобиколени както от злоба, настройка за ревизионизъм и заличаване, по този начин и от носталгията и желанието за запазване, консервация и преосмисляне на тяхната функционалност и стойност в сегашното. „ НОНУМЕНТ 2.0 “ е мотив за създателите на плана – актьора Стефан А. Щерев, композитора Емилиян Гацов-Елби и немския арт колектив ЛИГНА – да се разровят в историческите архиви, да се срещнат с очевидци, както и да прочетат голям брой материали и публикации, с цел да насочат креативно предизвикателство към сериозното мислене, повдигайки въпроси, свързани с груповата ни история и спорните политически доктрини.

Желаещите да се включат в интерактивния пърформанс е належащо да се явят при основата на паметника 1 5 минути преди един от публично оповестените часове на 9 септември – от 12:00, 14:00, 16:00 или 18:00 часа .

От екипа ще им бъдат предоставени мобилни устройства със слушалки и звуков файл на език по желание – български, британски или съветски.

От 2002 година немската компания LIGNA - Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Микaелсен създава по този начин наречените „ краткотрайни обстановки “ и вкарва понятието “радиобалет ”, които предизвикат публиката да работи като колектив, създаващ видимо спонтанни обстановки в най-вече обществени пространства като ЖП гари или търговски центрове. LIGNA работи доста интензивно с българските актьори Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов, с помощта на които тази характерна театрална хармония е пренесена и в българската театрална процедура.

Досега взаимно те са работили по радиобалетите “Тайно радио ” в софийския България Мол, “Опиянение и яд - проучвания върху властническия темперамент ”, разкрил театралния сезон в Кюнстелрхаус Музонтурм, Франкфурт през 2017 и показан на повече от 10 интернационалните фестивала, както и „ Нонумент 1.0 ” при паметника на Бузлуджа, получил националната премия ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс ” през 2020 година и „ Нонумент 2.0 “ при паметника на българо-съветската дружба във Варна, притежател на ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс ” за 2022 година.
Нонумент 2.0 е копродукция сред Информбюро и Драматично-куклен спектакъл " Васил Друмев ”, Шумен.

Нонумент 2.0 е част от плана „ Life Long Burning – за устойчива екосистема на актуалния танц в Европа “, който се реализира с финансовата поддръжка на Програма „ Творческа Европа “ на Европейския съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР