Парите са изключително ефективен инструмент, с който правителствата разполагат, за

...
Парите са изключително ефективен инструмент, с който правителствата разполагат, за
Коментари Харесай

Крюгерранд: Златната монета, която оказва политически натиск

Парите са извънредно ефикасен инструмент, с който държавните управления разполагат, с цел да популяризират политически послания. Много образци могат да бъдат открити както от актуалната, по този начин и от античната история на монети, които са основани, с цел да съставляват непознат народ. Това е толкоз правилно за викингите, които трупаха сребро от Близкия изток, колкото и за английския паунд в колониите. Южноафриканският крюгерранд обаче е може би най-известният образец за това, написа.

В края на 60-те години на предишния век Южна Африка създава към 70% от добитото злато в международен мащаб. По това време обаче нямало златни кюлчета с висока непорочност и Претория вижда опция в това. През 1967 година когато е пуснат първият крюгерранд, тези монети незабавно притеглят вниманието на спекулантите и нумизматичната общественост.

Изработена от 91,67% злато и 8,13% медна сплав, крюгерранд е първата модерна златна монета, която съдържа повече от една тройунция 22-каратово злато.

Освен това, с помощта на техния неповторим състав, може да бъде несъмнено, че крюгеррандите ще устоят суровите условия на обращение. Не единствено се очаквало да устоят, само че и държавното управление опитало с тяхната стойност. Законната платежна стойност на монетите била закрепена към пазарната цена на златото.

Всъщност всеки може да върне Крюгерранд на южноафриканското държавно управление и е обезпечено, че ще получи спот цената на монетата назад в брой. Това решение придобило смисъл, защото монетите били продадени на " 5% над спот цената ", което подсигурило, че държавното управление ще осъществя облага.
 Снимка 603479
Източник:

Ситуацията достигнала повратна точка в Съединените щати, когато президентът Роналд Рейгън оповестил пакет от наказания, наложени против южноафриканското държавно управление през октомври 1985 година В този пакет била включена цялостна възбрана върху вноса на Крюгерранд. Въпреки че не би било нелегално да притежавате монети, които към този момент са в Съединени американски щати, вносът на нови монети в страната бил неразрешен. Идеята била да се спре опцията паричните приходи, набрани от продажбата на нови монети, да се насочват назад към Претория. Обосновката за тази възбрана за импорт е, че Крюгерранд се " възприема в Конгреса като значим знак на апартейда ".
 Опашка от искащи да закупят златната монета с лика на Паисий Хилендарски се изви пред Българска народна банка
Опашка от искащи да закупят златната монета с лика на Паисий Хилендарски се изви пред Българска народна банка

Някои от хората са почнали да се редят още от дребните часове на нощта

Веднага след оповестяването на възбраната вътрешният пазар на Съединени американски щати реагира бурно, като " спекулантите ги изкупуват в очакване на предстоящ дефицит ". Скоро обаче цената почнала да пада. Уолтър Першке, президент на Numisco Rare Coins Ltd. в Чикаго, даже твърдял, че компанията му " стига до точката, в която е мъчно да се откри покупател за крюгерранди ".

Тази наклонност траяла до моментът, в който президентът Рейгън наредил на министъра на финансите Джеймс Бейкър да изследва опцията за сечене на американска златна монета. Година по-късно през 1986 година е въведена програмата American Eagle Gold Bullion.
 Снимка 603480
Източник:

Забраната освен засегнала пазара на монети в Съединени американски щати, макар изказванията за противното от Южноафриканската минна камара, само че също по този начин наложила " прекъсването на производството на крюгерранд ". Малко по-късно общият тираж на крюгерранд понижен от 2 685 466 през 1984 година до 874 995 през 1985 година и единствено 21 040 през 1986 година

Пред лицето на такава продължителна интернационална съпротива и натоварен вътрешен митинг, за южноафриканското държавно управление станало невероятно да поддържа своята политика и апартейдът бил преустановен шест години по-късно, през 1991 година С края на апартейда пристигнало и встъпването в служба на по-представително държавно управление водено от деятеля против апартейда Нелсън Мандела.
 Дизайнът на монета от 1 евро с хърватски знак се оказа краден
Дизайнът на монета от 1 евро с хърватски знак се оказа краден

Става въпрос за един от четирите дизайна, определени да бъдат отсечени, с цел да се отпразнува присъединението на Хърватия към еврозоната през идната година

По време на формалната шестгодишна възбрана вложителите се интересували от крюгерранд съвсем напълно като злато, а не като монета. Това довело до стопяването на над два милиона крюгеранда в Съединените щати. Това огромно понижение на предлагането единствено асъдействало за новооткрития интерес към южноафриканските монети, когато възбраната била вдигната.

Всъщност, през трите години след анулацията на възбраната, доста търговци усетили внезапен брой нови продажби и препродажби. Някои дилъри даже съобщили за нараствания " от 40 до 70 % ". Южноафриканската минна камара пуснала по този начин наречения " рекламен блиц " през 1994 година Всички тези събития върнали наградата на монетата назад до равнището й преди възбраната.

Огромният триумф на крюгеранд насърчил и други страни производителки на злато да секат и емитират свои лични златни монети, в това число канадския златен кленов лист през 1979 година, австралийския пай самородно злато през 1987 година, китайското злато Panda през 1982 година, американският златен орел през 1986 година и английската монета Britannia през 1987 година
 Кралският монетен двор пусна колекционерски монети
Кралският монетен двор пусна колекционерски монети " Хари Потър ", какъв брой стуват и елементарно ли се купуват

Поводът е 25-ата годишнина от първата книга от магическата поредност на Джоан Роулинг

Днес златото остава мощно пред лицето на икономическата неустановеност, южноафриканските мини още веднъж създават, а крюгерранд остава една от най-известните и известни монети в света. Според Ричард Колокот, ръководещ шеф на Prestige Bullion, взаимно дружество сред южноафриканския монетен двор и рафинерията Rand, разгласи, че търсенето на крюгеранди е повишено с почти 50% годишно от 2015 година насам.
 Снимка 603481
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР