Парите не са по-важни от здравето ни! Това заявиха жители

...
Парите не са по-важни от здравето ни! Това заявиха жители
Коментари Харесай

Пловдивско село на протест срещу кариера: Без прах и взривове! СНИМКИ

Парите не са по-важни от здравето ни! Това обявиха поданици на пловдивското село Белозем, които през днешния ден излязоха на митинг против построяването на трето находище на кариерата край селото.

Местните блокираха за половин час пътя Шишманци, Белозем, който се вие около кариерата на компания „ Холсим кариерни материали Пловдив” АД.

По време на митинга хората обявиха трите си съществени претенции – да не дава концесия за терен три, да се рекултивират старите терени и да де смени статутът им, с цел да не може с бъдеще те да бъдат превърнати в бунище.

На митинга се стекоха голям брой младежи с дребни деца, които показаха опасения, че наследниците им порастват в прахуляк и нечистотия. Зарази непрекъснатите гърмежи къщите на хората са напукани, а тежките камиони, които всекидневно минават през селото, са разрушили инфраструктурата, заяви

„ Преди четири години с жена ми и децата се върнахме от Англия. Сега къщата ни се намира на 356м. от новата кариера. Явно няма закон, който може да ни отбрани, защото, както разбрахме, гърмежи може да се правят на 10 метра от жилищните здания. Кметът на община „ Раковски “ и Общинския съвет също не ни пазят “, показа пред наш кореспондент Георги Костадинов.

Той изясни, че когато се е върнал в родното си село, упованията на всички тук са били работата на кариерите да завърши до година и половина. Никой от съселяните му не е предполагал, че ще бъде дадена концесия за трети терен. Затова всичко били извънредно сюрпризирани, когато разбрали, че общинския съвет в Раковски два път е дал своя вот и в последна сметка е одобрил това да се случи.

„ Никой не ни уведомил, не е имало публично разискване преди този момент “, изясни Костадинов. Хората в Шишманци се тормозят също, че в бъдеще ще има проблеми с водата. Започне ли употреба на кариерата, селото ще има, защото в случай че се създадат напорни помпи, при всяко прекъсване на тока, ще стопира и водата. Докато сега даже при липса на електрозахранване за 3-4 часа, вода има най-малко едно денонощие.

Припомняме, че новият терен ще бъде с повърхност от 62 дка. и разположението му е още по-близо до селото от другите два. Реално, той ще опира до обработваемите площи на Шишманци, което е още един мотив за терзание.

„ Всяка вечер селото мирише на тоалетна, а при всеки гърмеж къщите ни се разтрисат като при земетресение. При последния падна плазмения тв приемник на моя съседка “, изясни възрастен мъж, който също беше измежду протестиращите.

На митингът не участваха представители на компанията концесионер „ Холсим “, нито на Община Раковски. Тук бе само кметът на село Шишманци Александър Атанасов и общинския консултант Костадин Иванов.

Кметът на Шишманци е дал позитивно мнение за изследване на терена от компанията „ Холсим “, обаче бил срещу започването на действителна употреба.

Той изясни пред хората, че е работил лицемерно, защото не желал да си скапва връзките с „ Холсим “ АД. Градоначалникът добави, че през вчерашния ден е имал среща с представители на компанията концесионер, които са поели ангажимент за рекултивация на терените, да оправят инфраструктурата, водещ до тях, както и постоянно да се прави оросяване, с цел да не се подвига прахуляк към селото.

Местните обявиха, че остават в протестна подготвеност и, в случай че се наложи, ще отнесат въпросите си към способените институции и ведомства.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР