Парите на пътните строители трябва да бъдат изплатени. Това заяви

...
Парите на пътните строители трябва да бъдат изплатени. Това заяви
Коментари Харесай

Инж. Стефан Чайков: Трябва да бъдат изплатени парите на пътните строители. Преките щети от спирането са за около 10 млрд. лева

Парите на пътните строители би трябвало да бъдат изплатени. Това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на Браншовата камара " Пътища " инж. Стефан Чайков и по думите му потвърждението е от министъра на районното развиване.

Проверката на ДНСК, по отношение на работата на пътностроитеклните компании към момента тече, само че са ревизирани повече от половината от към 900 - те компании. Според инж. Чайков компаниите са изпълнявали само заданията на поръчителя и не са можели да го откажат.

Чайков сподели още, че незабавно би трябвало да бъде призната методика за индексация на цените на строителните действия. Тя дава опция въз основата на повишаването на строителните материали дейностите по всички контракти, които са изпълнявани през последните две години, да бъдат индексирани по отношение на базата 31 декември 2020 година.

Индексацията важи за всички сертифицирани действия от 30 юни 2021, тъй като се приема, че от тази датата стартира галопиращата инфлация при строителните материали.

По думите му с новите по-високи цени на материалите строителите не могат да довършат работата си по доста обекти от оперативни стратегии - и общински, и държавни.

" С настъпването на тази форсмажорна обстановка компаниите неколкократно уведомяваха възложителите, че не са в положение да изпълнят обектите на старите цени ", акцентира Чайков.

Според него има физически обекти за към 4 милиарда лв., които не могат да бъдат довършени, което е директна вреда. " През евентуалната вреда от обстоятелството, че няма да бъдат изпълнени оперативните стратегии, към този момент приказваме за близо 10 милиарда лв. ", добави той и предизвести, че може да се стигне до връщане на пари и наказания освен по настоящите стратегии, а и по някои от предходните.

Чайков беше безапелационен, че фирми-изпълнители не могат да бъдат санкционирани поради забавени строителни действия при съществуването на форсмажорни условия.

" Това беше една от слабостите на предходното държавно управление. Разговорите текат от предходната година, само че по този начин и не успяхме да приемем тази методика. Тя мина публично разискване и през вчерашния ден на срещата с министър Шишков отбелязахме, че процедурата е задоволително напреднала ", акцентира той.

Председателят на Браншовата камара " Пътища " чака с рамките на две седмици служебният кабинет да одобри методиката за индекция и " да се отпуши процесът ".

Чайков акцентира, че съгласно служебният министър " и дума не може да става за неточни компании ". " Тоест несъмнено е, че договорите са законни, че дейностите са изпълнени и подлежат на разплащане.

За нас беше доста значима декларацията на министър Шишков, че без значение дали инспекцията на ДНСК ще установи, че някъде може да се осъществявани действия по главен ремонт, това не е проблем на пътно-поддържащите компании ", добави той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР