Парите на държавата са във фокуса на вниманието на депутатите.

...
Парите на държавата са във фокуса на вниманието на депутатите.
Коментари Харесай

Парите на държавата: Ресорната комисия прие увеличение на максималния осигурителен доход

Парите на страната са във фокуса на вниманието на депутатите. На изключително съвещание народните представители би трябвало да прегледат държавния бюджет на първо четене . Според заложеното в него дефицитът идната година ще бъде 3%. Управляващите залагат нарастване на пенсиите и на парите за здраве през сметките на НЗОК.

Заседанието на Народното събрание е придружено от митинги и претенции за повече средства от служащи в разнообразни браншове .

На второ четене в комисия тази заран беше признат бюджетът на ДОО , преглежда се и този на НЗОК. Според заложеното минималната работна заплата става 933 лв., минималната пенсия 580,57 лв.. Предвидено е и 11% нарастване на пенсиите от юли, съгласно Швейцарското предписание.

След доста диспути и прегласуване се одобри оптималният застрахователен приход за 2024 година да бъде повишен на 3750 лв.. Парите за здраве са в размер на 8,1 милиарда лв. , от тях 3,5 милиарда лв. са за болнична помощ, 2 милиарда лв. ще отидат за медикаменти и 1 милиарда лв. за прегледи при персонални лекари и експерти.

Предложенията сред двете четения започнаха с претенции втората година майчинство да е равна на бъдещата минимална заплата – 933 лв., при 780 лв. сега.

„ Тази сума, която сега е заложена, е фактически под прага на естественото развъждане на малко дете ”, съобщи Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ.

„ Вашето предложение включва нарастване на разноските на централния бюджет ”, съобщи Георги Ганев от ПП-ДБ.

„ Признавам си, в предходните бюджети, в които доста интензивно участвахме, постоянно се стараехме да намерим от кое място ще бъдат взети тези пари. Не бихме предложили място, от което да бъдат взети. Смятаме, че това е функционалност на хората, които сглобяват цялата картина и целия бюджет ”, съобщи Чорбанов.

„ Ние сме споделили от кое място – като пристигна за корпоративния налог, оня ден стана дума и в пленарна зала, с 15% от чистата рента на банките от тяхната свръхпечалба ”, съобщи Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Предложенията на Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и „ Възраждане ” бяха отхвърлени. Така през втората година парите за майчинство не се трансформират . Наложи се да има 3 гласувания на размера на оптималния застрахователен приход.

На два пъти депутатите взеха решение той да остане в настоящия си размер, а не да се покачва на 3750 лв. . Така обаче се стигна до сериозен проблем със заложените доходи на ДОО. След диспути по какъв начин да се направи гласуването, без да се нарушават разпоредбите, беше признат заложеният оптимален предел от 3750 лв..

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР