Парижката прокуратура е започнала предварително разследване срещу президента на групата

...
Парижката прокуратура е започнала предварително разследване срещу президента на групата
Коментари Харесай

Разследват най-богатия европеец за пране на пари с руснак

Парижката прокуратура е почнала авансово следствие против президента на групата компании LVMH Бернар Арно, който през 2022 година оглави класацията за най-богат човек в света със положение от близо 170 милиарда евро и съветския предприемач Николай Саркисов.

Френският вестник Le Monde заяви, че през декември 2022 година Дирекцията за разузнаване и битка с тайните финансови схеми (Tracfin) е изпратила записка до прокуратурата в Лион. Документът, който публицистите на изданието съумяха да прегледат, изброява транзакции, „ евентуално характеризиращи с действия за пране на пари “.

Със случая се е заела Централната работа за битка с тежките финансови закононарушения. Разследването визира закупуването на над дузина първокласни парцели в швейцарския ски курорт Куршевел през 2018 година и по-късно тяхната препродажба. Според проверяващите Саркисов и Арно са взели участие в покупко-продажбите. Според източник на Le Monde предприемачите са основали цяла мрежа от юридически лица, с цел да скрият произхода на парите.

В същото време различен събеседник на вестника, непосредствен до Арно, твърди, че договорката е осъществена в цялостно сходство с френските закони.

Руският милиардер, натрупал благосъстоянието си посредством застрахователната си компания RESO-Garantia, е прочут във Франция с подписването на контракт за 3 милиона евро с Никола Саркози през 2019 година В резултат на това Националната финансова прокуратура на Франция стартира следствие против някогашния президент на републиката и го упрекна в „ търговия с въздействие “ - лобиране за ползите на RESO-Garantia.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР