Париж и Франкфурт имат да свършат много работа, ако искат

...
Париж и Франкфурт имат да свършат много работа, ако искат
Коментари Харесай

Лондон продължава да играе водеща роля в европейските финанси

Париж и Франкфурт имат да свършат доста работа, в случай че желаят да подкопаят превъзходството на лондонското Сити във финансовия бранш. До това умозаключение стига основания в английската столица мозъчен концерн New Financial, който открива, че интернационалната финансова активност във Англия е пет пъти по-голяма, в сравнение с тази във Франция или Германия, предава Блумбърг.

Макар че отчетът разчита на данни от 2019 година – преди Брекзит да влезе в действие и Лондон да загуби короната си като най-големия център за търговия с акции в Европа, той акцентира преднината на английската столица пред европейските й съперници във валутната търговия и търговията с деривати, ръководството на активи, рисковия капитал и банкирането.

Това предимство, построено в продължения на десетилетия, бе сложено под въпрос през последните години, откакто през 2016 година британците поддържаха на референдум излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Финансовите компании към този момент не могат да употребяват офисите си в Лондон за някой интервенции в границите на Европейски Съюз, което принуди редица банки, измежду които JPMorgan Chase & Co. и Goldman Sachs, да пренесат активи на стойност стотици милиарди долари и да реалокират хиляди чиновници в континентална Европа. Въпреки всичко това, Лондон продължава да е най-важният финансов център в Европа.

„ Докладът демонстрира, че ще би трябвало да преместите голям размер интензивност от Англия към Франция, Германия и други финансови центрове в Европейски Съюз, преди те да настигнат английската столица “, разяснява Уилям Райт, ръководещ шеф на New Financial. По думите му даже в случай че 10% от интернационалната интензивност във Англия се реалокира, страната ще продължи да бъде водач.

Несигурно бъдеще

С времето от ден на ден бизнеси може да изоставен Лондон. Финансовите услуги останаха отвън комерсиалната договорка за Брекзит, а обособен контракт за съдействие сред финансовите регулатори на Европейски Съюз и Англия е изправен пред редица проблеми, защото връзките сред двете страни не престават да се утежняват. Европейският съюз не един път алармира, че не бърза да дава т.нар „ равностойност “ на английските закони, която ще разреши осъществяването на интервенции с европейски бизнеси от Лондон.

Според отчета Англия е вторият максимален финансов център в света след Съединени американски щати. Китай се подрежда на трета позиция, до момента в който Франция и Германия са надлежно на 6-то и 7-мо място.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР