Паричната помощ е предвидена в новата програма “Околна среда, пусната

...
Паричната помощ е предвидена в новата програма “Околна среда, пусната
Коментари Харесай

Държавата ви дава по 6135 евро, за да си смените старата кола с електромобил

Паричната помощ е планувана в новата стратегия “Околна среда ”, пусната за публично разискване, преди да бъде изпратена до Европейската комисия, пише 24 часа.

По-конкретно тласъкът ще бъде в размер от 30% от цената на електрическия автомобил, само че не повече от 6135 евро. Общата помощ е в размер на 60 млн. евро, като средствата ще се набират посредством финансови принадлежности.

Тя обаче е единствено за жители, живеещи в общини с замърсен въздух, които ще би трябвало да предадат за преработване високоемисионните си дизелови коли с категория пре-евро или евро 1.

Идеята е да се усъвършенства качеството на атмосферния въздух. Със същата цел ще се поддържа и въвеждането на зони с ниски излъчвания в градове с неприятно качество на въздуха и проблеми с трафика.

Освен това до 2029 година би трябвало да са сменени отоплителните уреди на твърдо гориво в 100 хиляди жилища. Те ще бъдат определени съгласно размера на приходите, помощи за отопление и успеваемост на вложенията. Малка пилотна процедура ще насърчи потреблението на възобновима сила, водород и други новаторски други възможности, където е използвано.

Като цяло спестените излъчвания на фини прахови частици би трябвало да доближат до 1650 тона на година. За това ще способства и в допълнение озеленяване, както и рационализация на станциите за мониторинг.

Общо 1,835 милиарда евро желае България по новата стратегия “Околна среда ” (ПОС), която е със период на деяние до 2027 година. Подмяна и реорганизация на съществуващата ВиК мрежа е друга от главните цели на програмата и е единствената задача, заложена в приоритет “Води ”. Необходимите вложения за бранша са към 2,88 милиарда евро, което надвишава доста финансирането посредством европейските фондове, се показва в документа.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР