Пари за избори има, ако е необходимо ще закупим и

...
Пари за избори има, ако е необходимо ще закупим и
Коментари Харесай

Росица Матева: Пари за избори има, ако е необходимо ще закупим и флашки

Пари за избори има, в случай че е належащо ще закупим и флашки. Това не са елементарни устройства, а такива, които се употребяват за машинното гласоподаване. Флашките обаче не носят резултатите от изборите, защото те се регистрира посредством броене на отпечатаните от машината хартиени бюлетини. Това изясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS.

Тя уточни, че удостоверяването на машините се прави преди всяко гласоподаване. За да бъде цялостно, е належащо върху машините да бъде конфигуриран софтуерът, с който ще се гласоподава, сподели Матева. Тя посочи, че това ще се случи, когато завърши публичната поръчка, бъде определен реализатор и бъде избран методът, по който ще наподобяват бюлетините. Експертът обаче сподели, че от ЦИК са притиснати от времето поради провеждането на избори 2 в 1.

Матева бе безапелационна, че няма причина при идния избор да не се разчита на машинното гласоподаване. Тя акцентира, че в случай че всички институции си свършат работата, процесът на гласоподаване ще бъде равен.

Експертът изясни, че описите за гласоподаване ще бъдат два - за Народно заседание и за Европарламент. Тя акцентира, че на една машина ще се гласоподава и за двата типа избори. В страните отвън Европейски Съюз ще се гласоподава единствено за Народно събрание и с машини, и с хартиена бюлетина, уточни Матева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР