Пари са с над 40% повече, отколкото НЕК бе заделила

...
Пари са с над 40% повече, отколкото НЕК бе заделила
Коментари Харесай

НЕК дава 50 млн. лв. за охрана на язовири и площадката на АЕЦ "Белене"

Пари са с над 40% повече, в сравнение с НЕК бе заделила за интервала 2015-19 година - 35.2 млн. лв..

© Анелия Николова Още по тематиката
Енергийната борса спря поради хипервисоки цени на тока

Това е невиждан случай и идва след сигнали за операции през последните седмици. Основният продавач е държавната НЕК
10 окт 2018
БЕХ взе още 50 млн. евро от вложителите

С продадените в допълнение облигации размерът на новия заем на холдинга доближи рекордните 600 млн. евро
9 окт 2018
Върховен административен съд дефинитивно анулира решението на КЕВР за ограничение на производството на ВЕИ

Засегнатите вложители имат късмет да търсят по правосъден път възобновяване на неосъществените доходи
1 окт 2018
ЕСО ще построява нов далекопровод по Черноморието за 103 млн. лева

Проектът сред Варна и Бургас е с отчасти финансиране от европейските фондове и би трябвало да бъде приключен до 2021 година
18 сеп 2018
НЕК още веднъж е на минус

Загубата за полугодието е 73 млн. лева Държавният колос има 1.2 милиарда лева непокрита загуба и 4 милиарда лева отговорности
7 авг 2018
За кого са 500-те милиона за язовирите

Министърът на стопанската система ще има цялостен надзор върху средствата посредством Държавната консолидационна компания
3 авг 2018 Една от най-големите публични поръчки за охранителния бизнес е оповестила на 10 октомври Националната електрическа компания (НЕК). Срещу сумата от 50.3 млн. лева държавното сдружение е оповестило, че желае да наеме неизяснен брой компании, само че най-много седем, които да се грижат за сигурността на стопанисваните от него язовири и уреди, както и на обекти на площадката на АЕЦ " Белене ". Договорите с избраниците ще влязат в действие през август 2019 година, когато изтичат актуалните 4-годишни съглашения за защита на обектите.

Заложените пари са с над 40% повече, в сравнение с НЕК бе заделила за интервала 2015-2019 година - 35.2 млн. лв.. Това се изяснява както с увеличеният брой охранители, които се изискват, по този начин и с повишаването с една трета на минималната работна заплата, която служи за база при правенето на офертите от охранителните компании.

Финансирането на поръчката ще бъде със лични средства на НЕК, която към 30 юни тази година регистрира чистата загуба от 74 млн. лева, с което непокритата загуба от предходни интервали стана близо 1.2 милиарда лв..

Кои обекти ще се охраняват

Отделните уреди са групирани в 7 обособени позиции, като най-голямата част от плануваните 50.3 млн. лева са за каскадата " Доспат-Въча " - над 9.86 млн. лв.. Спрямо предходния търг за защита от 2015 година бюджетът за нея е повишен с цели 57.6%, което е и най-голямата разлика спрямо другите уреди от листата. Повишен е и броят на охранителите - за каскадата, която включва хидровъзелите " Доспат – Тешел ", " Въча ", " Кричим " и " Цанков камък ", би трябвало да се грижат на смени общо 160 индивида, което е с 25 повече от сегашните разпореждания.

Други 9.3 млн. лева пък са планувани за хидроенергиен комплекс " Белмекен – Сестримо – Чаира ", строителна площадка и оборудванията на язовир " Яденица " и региона към язовир " Искър ". Сред обектите, за които НЕК дава отговор, са още каскада " Арда ", язовирни региони " Петрохан ", " Благоевград ", Розов бунар ", Водноелектрическа централа " Симеоново " и други (виж таблицата).

Интересно е, че близо 7.4 млн. лева ще бъдат дадени и за защита на площадката на АЕЦ " Белене ". Сумата за тази цел е нараснала с 41% евентуално поради доставеното там съоръжение. Освен него има комплекс от здания на повърхност от 160 дка, включващ административна сграда, промишлени халета, нефункциониращи хранилища и гаражи, незавършено хале, електрическа подстанция и така нататък

Кой пази обектите в този момент

Четири са охранителните компании, с които през август 2015 година НЕК е подписала четиригодишни съглашения за сигурността на язовирите и площадката " Белене ". С по два контракта са " Сикюрити глобъл ", " Мултифорс А.С " и обединяването " Гама секюрити груп ", а с един договор е " Агенция за сигурност Скорпио ".

" Сикюрити глобъл " на Николай Керин дава отговор за каскада " Арда " и за Централното ръководство на предприятието " Водноелектрически централи ", които са в един контракт, както и за каскадата " Доспат – Въча ". За услугите си компанията е договорила надлежно 3.48 млн. и 5.79 млн. лв..

" Мултифорс А.С " пък има контракти за хидроенергийния комплекс " Белмекен – Сестримо – Чаира ", административна постройка на клон " Хидроелектроинвест ", складова база " Белово ", строителна площадка " Яденица " и язовир " Искър " (6.15 млн. лева.) и за площадката на АЕЦ " Белене " (5.22 млн. лева.). Управител на " Мултифорс А.С " е Магдалена Пеева - брачната половинка на шефа на Държавния запас Станимир Пеев, който посредством " Мултифорс глобал мениджмънт " е притежател на сдружението.

Обединението " Гама секюрити груп ", в което влизат " Боду " и " Пи Ес трейд ", е наето за защита на каскада " Баташки водносилов път " и язовирни региони " Розов бунар ", " Овчарица ", " Копринка " и " Александър Стамболийски ". Двата контракта, в които са разпределени оборудванията, са на обща стойност 10.2 млн. лв..

Що се отнася до " Агенция за сигурност Скорпио ", тя обезпечава сигурността на язовирни региони " Петрохан " и " Благоевград ", Водноелектрическа централа " Мала черква ", Водноелектрическа централа " Симеоново " и Централното ръководство на НЕК. Договорът й е за 3.75 млн. лв..

Изискванията към новите претенденти

Минималните критерии, които от НЕК са сложили към претендентите, са да имат избран брой радиостанции, мобилни апарати и огнестрелни оръжия за всяка обособена позиция. За някои от обектите се изискват и високопроходими коли. Наред с това компаниите би трябвало да потвърдят, че средносписъчният брой на чиновниците им покрива наложителния най-малко за всяка обособена позиция. Ако някой кандидатства за повече от една позиция, броят на чиновниците се събира - да вземем за пример за каскадите " Доспат-Въча " и " Арда " са нужни общо 240 индивида.

Кандидатите би трябвало да имат годен лиценз за осъществяване на частна охранителна активност, позволение за радиочестота с районно покритие и да са вписани като админ на персонални данни.

Крайният период за подаване на предложения е 9 ноември, като процедурата е от типа договаряне с предварителна покана за присъединяване в спортна процедура. Това значи, че НЕК ще прегледа всички подадени заявки и ще избере единствено няколко от тях, до които ще бъдат изпратени предложения за ценови оферти. Прогнозната дата това да се случи е 4 декември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР