Парче скала от бронзовата епоха може да се окаже най-старата

...
Парче скала от бронзовата епоха може да се окаже най-старата
Коментари Харесай

Парче скала вероятно е най-старата известна карта в Европа

Парче канара от бронзовата ера може да се окаже най-старата триизмерна карта в Европа. Плочата с размери 2 метра на 1.5 метра, която е открита за първи път през 1900 година, бе открита още веднъж в маза в палат във Франция през 2014 година, написа Би Би Си.

Археолози, които са изучавали модели, гравирани върху 4000-годишния камък, споделят, че имат вяра, че маркировките съставляват карта на регион от западната част на Бретан. Според тях това прави камъка най-старата 3D карта на познато географско място в Европа.

Скалата датира от ранната бронзова ера, сред 1900 година и 1650 година прочие н. е., и е открита за първи път през 1900 година по време на разкопки на праисторическо гробище в Бретан от локалния археолог Пол дьо Шателие. След това обаче прекарва повече от век в дома му, преди да бъде преоткрита през 2014 година.

Според доктор Клемент Николас от университета в Борнмът по света има няколко сходни карти, издълбани в камък, само че те са единствено тълкования, до момента в който това е първият път, в който карта запечатва образа на един регион в избран мащаб.

Откритията са оповестени в Bulletin de la Société préhistorique française.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР