Паразитни бръмбари, които нападат дърветата, се внедряват ефективно в растенията

...
Паразитни бръмбари, които нападат дърветата, се внедряват ефективно в растенията
Коментари Харесай

Разкриха заговор между гъби и бръмбари

Паразитни бръмбари, които атакуват дърветата, се внедряват дейно в растенията благодарение на щитове от гъби, които придвижват в устата си. Заговорът е оголен от съветски учени, представени от портала ScienceNOW и американското списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Изследователите наблюдавали навиците на насекомото Dendroctonus ponderosa, което парацитира на някои типове хвойнови шубраци, публикувани в Северна Америка. Близо до тях постоянно порастват гъби от типа Grosmannia clavigera, за които от дълго време витае съмнението, че подкрепят по някакъв метод проникването на бръмбарите навътре в растенията.

Сега стана ясно тъкмо по какъв начин. Когато насекомото се промъква под кората, растението стартира да отделя отровна субстанция, която е пагубна за животинката. Ентомолозите обаче са забелязали, че бръмбарите от този тип постоянно придвижват гъби G. clavigera в устата си, когато се местят от дърво на дърво. Специалистите развъдили екземпляри от гъбата в лабораторни условия и ги обработили с веществата, отделени от нападнатите от инсекти дървета. Оказало се, че когато тези субстанции попаднат върху гъбите, те отключват набор от гени, които унищожават дървесните отрови. Така гъбата се трансформира в самобитен щит, който поема токсините и даже ги преобразува в хранителни за себе си субстанции.

С един удар - два заека. Необичайната комбина оказва помощ по едно и също време на насекомото да попадне в комфортна за него среда и прехранва гъбата, която го пази от " митническия надзор ". Известни са и други типове, които образуват партньорство на генетично равнище. Граховите листни въшки да вземем за пример са заимствали гени от паразитиращите върху тях гъбички, които им оказват помощ да синтезират каротиноиди - субстанции с отлични антиоксидантни свойства.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР