Паралелното разплащане в лева и в евро преди официалното приемане

...
Паралелното разплащане в лева и в евро преди официалното приемане
Коментари Харесай

Радев против паралелното ползване на лев и евро

Паралелното разплащане в лв. и в евро преди формалното приемане на европейската валута, ще сътвори повече проблеми, в сравнение с ще реши. Българска народна банка и банковия бранш значително към този момент са интегрирани в Еврозоната, няма нищо по-логично от това да продължим и да приемем еврото. Референдумът е чисто политически въпрос.

Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на чуването му пред депутатите в комисията по въпросите на Европейския съюз, предава „ 24 часа “.

думите му 1 януари 2025 година е допустима дата за приемането на европейската валута. Най-сложните критерии към този момент са изпълнени, единственият деен критерии в директните пълномощия на Българска народна банка е валутната непоклатимост. Работим редовно по техническата подготовка. Съвместени с президента на ЕЦБ определихме поименно хората, които работят по главните посоки свързани с влизането ни в еврозоната. Работата не е серпантина. Виждам проблем в несъответствието Българска народна банка и банковия бранш да е част от Еврозоната, страната да не е. И той със забавянето става все по-сериозен, сподели Радев.

Законодателната рамка също напредва, признати са най-сложните юридически текстове, свързани с Българска народна банка. Готов е закона за Българска народна банка, който ще е устава на банката за идващите 20 години, координира се с ЕЦБ. Има прогрес и по законите, свързани с въвеждане на еврото. Началото на септември се надяваме те да влязат в Народното събрание, стана ясно още от думите на гуверньора на Българска народна банка.

Важно е останалите институции да забързат процеса, при тях забавянето е съществено, Българска народна банка е подготвена, сподели още Радев.

Според Радев редом разплащане в двете валути преди формалното въвеждане на еврото, би било проблематично.

“И в този момент няма ограничаване да се заплаща с карта, вързана към еврото. След еврото може са има редом разплащане, само че за къс интервал от време. Идеята преди е проблеем поради европейското предписание и по-високи разноски за бизнеса, както и комплициране на популацията. ”, изясни Радев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР