Паралелната дистрибуция на лекарства не е криминална дейност и не

...
Паралелната дистрибуция на лекарства не е криминална дейност и не
Коментари Харесай

БАРПТЛ: Паралелната дистрибуция на лекарства не е криминална дейност

" Паралелната дистрибуция на медикаменти не е престъпна активност и не ощетява НЗОК, и пациентите в България ". Това декларират от Управителният съвет на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти в своя позиция, изпратена до медиите. Тя е в отговор на тиражираните в публичното пространство неточни, съгласно асоциацията, внушения от министъра на опазването на здравето.  

Крайно време е най-малко здравните управляващи да употребяват вярна терминология, с цел да не основават неправилни настройки измежду пациентите, сигнализират от БАРПТЛ и разясняват, че разбиране като реекспорт няма, а съществува експорт към трети страни и успореден експорт. И двете действия са законово регламентирани, правят се от български юридически лица, които са данъкоплатци в България и извършват прецизно нормативните разпореждания и уговорките си към обществото. И двата вида експорт нямат нищо общо с бюджета на Националната здравноосигурителна каса.  

Паралелната дистрибуция се състои от експорт и импорт, които съставляват вътреобщностни доставки и посредством които се реализира конкуренция, която единствено би могла да помогне на здравните управляващи за справяне на проблеми с дефицита. Взаимодействие с НЗОК би могъл да има само и единствено паралелният импорт, с помощта на който здравният фонд би оптимизирал бюджета си по образеца на развитите страни в Европейския съюз посредством единствената по рода си конкуренция сред идентични и сходни лекарствени артикули, само че в България тази опция се неглижира от години.

Внушенията, че паралелната дистрибуция е престъпна активност, са неприемливи, декларират от БАРПТЛ и акцентират, че няма да позволен законната им работа да се приравнява на случаите на контрабанда с медикаменти, точно които страната би трябвало да преследва и санкционира.  

БАРПТЛ са безапелационни, че проблемите в опазването на здравето са сложни, а аргументите за дефицит разнородни и всеки един от тях би трябвало да се адресира с разбор и работещи решения, а не посредством популистки способи, измежду които е набеждаването на цялостен легален бранш от лекарствоснабдяването.  От асоциацията акцентират, че е погрешно и нечовешко внушението за липса на медикаменти за онкологични болести в лечебните заведения. От БАРПТЛ напомнят, че при редица спешни обстановки на липса на медикаменти паралелната дистрибуция е осигурявала решения за пациентите у нас. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР