Парадоксално или не, но въпреки шокиращите записи с подправяне на

...
Парадоксално или не, но въпреки шокиращите записи с подправяне на
Коментари Харесай

Въпреки кадрите с нарушения: Няма искания за касиране на вота в Малорад и Габровница

Парадоксално или не, само че макар шокиращите записи с подправяне на бюлетини и манипулиране на вота за общински съветници в две изборни секции в Северозапада, претенции за анулиране на вота там няма, написа.

На този декор през днешния ден се разбра и за други изборни нарушавания.

Във вторникв интернет бяха публикувани фрагменти от видеонаблюдението в изборната секция в Малорад. На тях се вижда по какъв начин ръководителят на комисията от ПП-ДБ Моника Йорданова дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да споделя:„ Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено… ”. Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва. По-късно вечерта се разбра, че се е стигнало до арести.

Съдът във Бяла Слатина е оставил за непрекъснато в ареста двамата членове на секционната комисия в Малорад.

В изборната секция в Габровница се е гласувало за кмет на Габровница, само че и за кмет на Монтана и общински съвет в регионалния град. На фрагменти, оповестени от “Дневник ”, се вижда по какъв начин един от претендентите за кмет на селото - Валентин Цонов от обединението " Продължаваме промяната-Демократична България " - самичък брои бюлетините за себе си, които са тъкмо 16. Вижда се по какъв начин той брои 16 бюлетини. След това бюлетините се броят още един път, излиза същата численост и в протокола е записано същото число.

Друг претендент за кмет на селото - Рангел Иванов от Партия на Зелените, който е и определен на първи тур, зад кадър споделя по какъв начин самичък е преброил бюлетините зад себе си. На записа се чува и по какъв начин Рангел Иванов счита, че бюлетините за него са задоволителни той да бъде определен за кмет на селото. Вижда се и по какъв начин при броенето участва също актуалният кмет Борис Цветков.

Чува се и разговор по какъв начин да бъдат регистрирани невалидните бюлетини за кмет: " Кристияне, можем ли да кажем единствено нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат, или ще ги оправим нещо? " Друг глас пита: " 68 и 26 - за кой ще го пишеш? " ( 26 е номера на " Партия на Зелените ", а 68 е Местна коалиция " СДС/ГЕРБ, Разузнавателна служба на ФРГ, ВМРО-БНД и ЗНС " ). Чува се отговор: " Разделяш ги на две. На тебе една, на него една, на тебе една, на него една ".

При броенето и отчитането на преференциите в бюлетините за общински съветници зад кадър се чуват указания: " На Злати да не остане празна бюлетина ". Вижда се по какъв начин жена отбелязва с писалка нещо на бюлетините за общински съветници и глас, който споделя: " Дай да отбележим и преференции - на 120, на 104, на 111 " и отговор: " Абе, за всичките, де, само че би трябвало да пристигна някой да ми оказва помощ ".

Лилия Славчова, член на комисията, разяснява пред bTV: " За преференция не съм видяла да се дописва и за операция, само че за броенето на кметските особено, когато започнаха да броят на другия претендент - аз стоях до момчето, което ги броеше, и кандидат-кметът се развика по мен, което може и да се види ".

Районната прокуратура в Монтана към този момент е разпоредила инспекция на данни за осъществено закононарушение против политическите права на жителите. Очакват се разпити на всички членове на изборната секция, както и на всички, за които полицията откри, че са участвали по време на броенето.

И все пак никой не е изискал резултатите от въпросните секции да бъдат оповестени за невалидни. Жалба в общинските комисии и административните съдилища няма.

Искане за анулиране пристигна, само че от жители в Роман. По закон обаче такова може да изиска единствено претендент или групировка с претендент.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР