Парадокс в община Средец – жена, която приютява и се

...
Парадокс в община Средец – жена, която приютява и се
Коментари Харесай

Вълна от възмущение след издадено предписание на жена, прибрала бездомни кучета в Средец

Парадокс в община Средец – жена, която приютява и се грижи за бездомни кучета е получила наставление , че би трябвало да ги реалокира от парцел в Дебелт, който населява на фона, че локалната администрация не поставя съвсем никакви грижи за оправянето с казуса.

Ивайла Жекова е получила документа на 3 април , който е бил предшестван с инспекция в петък . Пред Искра.бг изясни, че парцелът е на немска организация , която търси домове за домашните животни, заплаща кастрацията им и поради това по документи не се води на него, само че е безапелационна, че опашатковците, които живеят в него са обгрижвани всеки ден, обществени са и не са нападателни .

„ В Бургас виждам татко ми, който е болен. Работя. Въпреки това всеки ден вървя при животните, обгрижвам ги. Предписанието е да преместя кучетата тъй като непрекъснатият ми адрес не е там. “

Предписание. Снимка: „ Animal Hope Bulgaria-Burgas “

По думите й преди да го получи в къщата е имало общо 10 кучета 2 възрастни и 8 на по няколко месеца . Сигналът до Община Средец е бил пуснат от кмета на Дебелт Ваня Ангелова . По този мотив Жекова показа:

„ Държанието й беше непоносимо. Тя пристигна, отвори непозната врата – кучетата да излизали на улицата. Бях потресена. Пред служителите на реда сподели – „ да се скъсал язовирът и нека кучетата да се удавят “. Нямам думи. “

Потърпевшата добави, че кучетата са били вързани и не са били оставяни да се разхождат безпризорно.

„ Имало е случаи да изтърва едното и да прескочи оградата, само че то е доста добродушно. Големите животни са имунизирани и кастрирани, а дребните на този стадий са единствено имунизирани, тъй като са дребни за кастрация. Всички си имат паспорти, чипирани са и са били бездомни в Средец “, изясни Жекова.

Възрастните кучета са били преместени още в петък. Днес следва да потърси нов дом и за бебетата.

„ Казах им още в петък: „ Добре, щом толкоз доста кучетата тормозят хората, ще ги преместим. “

Жекова е безапелационна, че ще „ нападна “ предписанието, няма да остави случилото се по този начин и ще поддава тъжби в Община Средец за бездомните животни:

„ В общината е цялостно с бездомни кучета. Местните звънят на мен, тъй като знаят, че оказвам помощ и кастрирам. Можете да наблюдавате активността ми и посредством Фейсбук. “

Същевременно от „ Animal Hope Bulgaria-Burgas “ разгласиха предписанието , възмущавайки се от него. За по-малко от 24 часа обявата събра десетки  коментара . Жена споделя, че от няколко години непрекъснато подава сигнали до Община Средец за най-различни скитащи кучета, само че съгласно кмета те били домашни и нито един път от 2019 година до момента не е бил съставян сходен протокол. И прибавя:

„ На всичкото от горната страна, отново от 2019 година, депозирам сигнали до Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ заради неналичието на кастрационна стратегия на територията на Община Средец и към момента няма нито едно кастрирано куче там, под предлог, че скитащите се кучета са домашни, а безстопанствени за кастрация нямало! “

„ Аз пребивавам в Средец. Бездомните последните няколко месеца се усилиха много, обаче има доста домашни любимци скитащи безпризорно. Общината сякаш търсеха доброволци за залавяне на бездомните кучета, с цел да бъдат кастрирани. Уви, беше единствено с цел да си измият ръцете. Няма нито едно кастрирано бездомни куче в гр. Средец. Аз се пробвах за доброволец,но естествено бях отхвърлена “, прибавя друга жена.

„ Как не ги е позор тия общински мишки! Не стига, че някой различен е поел отговорността за тези животни, които са събрани от улиците на община Средец, чиято отговорност са, ами тръгнали да търсят под вола теле! Не стига, че някои хора се грижат за тях, хранят ги, кастрират ги, имунизират ги и им търсят домове, ами безделниците, на които въобще ме им пука за бездомните и нещастните животинки, тръгнали да съдят тези, на които им пука за всичко това!!! “, написа възмутена потребителка.

„ За пръв път виждам наставление от Община Средец – кметът се е тормозил по отношение на изядената жена в Долна Оряховица и в този момент задачата му е събраните в обект негови кучета да бъдат преместени отвън територията на неговата община, вярно ли обмислям? (…) Четох малко наредбата. Има някои незаконосъобразни текстове в нея. Добре е да се опитате да я съборите, като по този начин и кмета ще стане малко по-диалогичен “, показва друга.

Според живеещите в Средец не е диалогичен и не подхваща съответни ограничения за решаването на казуса с бездомните кучета.

Иван Жабов, Снимка: Фейсбук

Те се притесняват, че може да се стигне до сходен случай като в, откакто беше раздрана от кучета. Някои от тях даже приканват за митинг , с който да бъдат чути и да се подхващат дейности за справяне с казуса.

От  Искра.бг оставаме отворени към всички наранени страни в проблема да се изкажат.

Очакваме и вашите сигнали на [email protected]

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР