Парад от чуждестранни изпълнителни директори, сред които Илон Мъск от

...
Парад от чуждестранни изпълнителни директори, сред които Илон Мъск от
Коментари Харесай

Мълчанието е злато за Мъск и световните лидери след визитата им в Китай

Парад от задгранични изпълнителни шефове, измежду които Илон Мъск от Tesla и Дейвид Соломон от Goldman Sachs мина през вратите на формален Китай през последните седмици.

След три години на строги ограничавания поради пандемията, водачите в международния бизнес и софтуерни колоси бяха извънредно нетърпеливи да се срещнат каква е обстановката в страната сега.

През последните месеци на визити там бяха още Тим Кук от Apple, Патрик Гелсингер от Intel, Мери Бара от General Motors, Стивън Шварцман от Blackstone и Джейми Даймън от JPMorgan.

На високопоставения Форум за развиване на Китай 2023 участваха 67 задгранични бизнес водачи.

Между визитите на всички се открои една обща линия: никой не приказва с детайлности в общественото пространство, въпреки че диалозите бяха с представители на държавната администрация и бизнес сътрудници.

Медийните събития и други обществени задължения, които преди пандемията бяха чести при сходни визити, в този момент са необичайност, отбелязва Reuters.

Дори Мъск, прочут с пиперливите си смешки в Twitter, беше извънредно безмълвен по време на престоя си в азиатската страна предходната седмица.

През 2020 година милиардерът отпразнува с вихрен танц пред публицисти доставката на първите коли, създадени в завода на Tesla в Шанхай, напомня Reuters. Този път медиите не бяха поканени да отразят визитата му в завода. И въпреки че след заминаването си Мъск загатна пътуването в два поста, той не писа нито един път в Twitter, до момента в който беше в Китай.

Дейвид Соломон от Goldman Sachs също беше извънредно предпазлив по отношение на детайлностите от срещите си в Китай.

По време на визитата си там през 2019 година той даде изявленията за медиите и взе участие в няколко форума. Но по време на пътуването през март тази година единствените му известни задължения бяха срещи при закрити врата с регулаторни органи, китайския държавен капиталов фонд и посещаване в един университет.

Липсата на информация от страна на западните изпълнителни шефове и техните компании за пътуванията в Китай може да се отдаде на предпазливостта, като се има поради американско-китайското политическо и комерсиално напрежение, обявиха висши чиновници в комерсиалните камари и комерсиалните асоциации, представени от Reuters.

Фокусът на президента Си Дзинпин върху националната сигурност - в частност неотдавнашната принуда против консултантски компании, също въздейства на това доста задгранични компании да не са сигурни до каква степен се простира границата на закона, добавя организацията.

Ноа Фрейзър, ръководещ шеф на Канадско-китайския бизнес съвет, разяснява, че гостуващите ръководители към този момент не преследват нови бизнес благоприятни условия, а се концентрират върху поддържането на съществуващите връзки и не изискват внимание от медии, обилни работни вечери или конференции.

Изглежда, че те избират да държат " главата си ниско и да имат частни обеди, на които да научат от източници на място какво тъкмо се случва ", сподели той.

Според един от ръководителите на американска комерсиална асоциация, който пожелава да резервира анонимност поради деликатния темперамент на бизнеса в Китай сега, преди пътуването, американските изпълнителни шефове са търсили препоръки по какъв начин разширението на обсега на закона за битка с шпионажа в Пекин може да ги засегне.

Главните изпълнителни шефове желаят също по този начин са били готови по какъв начин да се оправят с китайските държавни чиновници и с въпросите към тях, добави ръководителят на асоциацията. По думите му, не е в техен интерес да приказват пред медиите и да рискуват да разясняват позициите, заети от Вашингтон и Пекин.

В изказването на Търговската камара на Европейски Съюз се споделя, че фирмите, работещи в Китай, постоянно са проявявали известна нерешителност и в този момент се приспособяват към измененията в браншове, които могат да бъдат чувствителни.

Tesla не отговори на запитването за коментар от Reuters, а Goldman Sachs отхвърли подобен.

Китайското външно министерство съобщи, че многочислените визити на американски изпълнителни шефове са " избор на доверие " към китайската стопанска система. Това, че визитите им преди този момент са били относително редки, се дължи на " неправилната политика " на американското държавно управление за въздържане на Китай, се споделя в известието.

Що се отнася до опасенията по отношение на закона за битка с шпионажа, Китай има право да пази националната си сигурност посредством вътрешно законодателство, прибавят още управляващите.

Министерството на търговията на Съединени американски щати отхвърли коментар.

Макар че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи предишния месец, че чака топене на връзките с Пекин " доста скоро ", не може да се отхвърли, че напрежението продължава да се повишава, като измежду главните аргументи за това са рестриктивните мерки в износа на полупроводници от Съединени американски щати и опасенията за сигурността на данните, добавя Reuters.

" Идеята е, че би трябвало да покажете задоволителна ангажираност към китайския пазар, в случай че желаете или към този момент играете там ", съобщи Кристофър Джонсън, президент на China Strategies Group, консултантска компания за политически риск. В същото време изпълнителните шефове би трябвало да създадат това, " без да провокират паника у държавното управление на Съединени американски щати, а това е доста сложна задача ", добави той.

Малкото обществени мнения на задгранични основни изпълнителни шефове, до момента в който са били в Китай, са в сходство с позицията на Джо Байдън, че не се стреми към делене на двете най-големи стопански системи в света.

Външното министерство цитира Илон Мъск, който декларира, че е срещу разделянето на стопанските системи на Съединени американски щати и Китай, които той разказва като " сраснали се близнаци ".

Според източник от JPMorgan, Даймън е декларирал на срещата на върха JPMorgan – Global China Summit 2023, че избира " премахването на риска " сред Изтока и Запада, а не разделянето.

Даниел Ръсел, вицепрезидент по интернационална сигурност и дипломация в Института за политика " Азиатско общество ", счита, че разликата сред премахването на риска и разделянето е тънка, само че значима. Тя " ясно демонстрира, че въпросът е в ръководството на риска от взаимозависимост към Китай, а не в решимостта да се раздели светът на две конкуриращи се сфери ", добавя специалистът.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР