Папка или не? Драмата на предоговарянето на новия кабинет на

...
Папка или не? Драмата на предоговарянето на новия кабинет на
Коментари Харесай

Папка или не? За какво са ѝ на ГЕРБ сега избори?

Папка или не? Драмата на предоговарянето на новия кабинет на сглобката тече от седмици, само че в последните дни провокираното напрежение внезапно скочи с добре известни жестове. Така или другояче, надцакването е в ход, а настоящата опасност от страна на ГЕРБ – отиваме на избори, много поизтъркана в действителност, скоро ще забележим дали прави работа.

Сценарият (който доста пъти сме гледали  и преди), с нощен нагнетяващ брифинг на четворката „ ангели “ на Борисов, провокира реакция на стреснатост и паника обаче от отсрещната договаряща страна. Публиката се тормози надалеч по-малко от вероятността от предварителни избори – може би калена през годините на редуването на закани и ласкаене като одобрено държание на водача на ГЕРБ, в сравнение с ПП-ДБ.

Борисов (задкулисно) обаче несъмнено изглеждаше, че е отбелязал точка в психическата война на надхитряне сред (не)партньорите, като игра и за партийната публика – да надуем мускулите с изразителност на оскърбеното достолепие на незадоволително уважавана и непредставена като постове първа мощ (с незадоволително проценти, с цел да прави нещо сама или единствено с Движение за права и свободи в същото време – ето къде все по този начин е драмата на лирическия герой).

За ПП-ДБ нежеланието да се отива на избори е ясно – електорално коалицията мъчно може да очаква да стои по-добре от настоящия резултат, а може с огромна степен на възможност да се допусна, че ще има по-малко положително достижение (както наподобява картината към момента). Остава ѝ много несвършена работа. Консумацията на власт в същото време постоянно носи негативи, свръхамбициите – също. Не става по-добре, когато всичко това се случва в компанията на услужливи и „ доброжелателни “ сътрудници като ГЕРБ и Движение за права и свободи, които комфортно трансферират всички негативи върху ПП-ДБ, стъпвайки на дългата си история на сполучливо политическо интригантстване и цялостно окопаване във всички управляващи – и на всички равнища. Същевременно сглобката донесе и доста отчаяние измежду гласоподаватели на обединението, която с изключение на със поръчката си за промени, евроатлантически полезности, пристигна и със сериозното заричане за смяна на статуквото. Статуквото, олицетворено от Борисов и Делян Пеевски, обаче си ръководи с общителното подпомагане и съучастничество на борците против него. И това мъчно се не помни, тъй като изгубените илюзии са си изгубени илюзии.

ГЕРБ в допълнение нагря градуса на напрежението за избори с експлоадирането на брифинга на „ засегнатата чест “ от неделя, стъпвайки и на огласени малко преди този момент социологически проучвания. Така съгласно най-прясното – на „ Галъп “, разликата сред двете сили пораства – до 7 на 100 за ГЕРБ.

Колко обаче в действителност Борисов и компания желаят предварителни избори?

Дори и с ненапълно по-добър резултат не е по никакъв начин несъмнено, че обстановката няма да се повтори в общи линии и отново да се стигне до сходна настройка. Коалиране с „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия все по този начин остава отвън вероятните варианти. Досега макар огромното мрънкане ГЕРБ (плюс Движение за права и свободи, схваща се) беше в нелоша позиция в ръководството – употребява власт, въпреки и официално да наподобява без такава, като всички провали, неприятни решения и следствията се натрупат на сметката на ПП-ДБ. Нещата в действителност се подреждат доста добре за ГЕРБ като постепенно, или не толкоз постепенно, изцежда заема на доверие към „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (а електоралната база на Политическа партия беше и в немалка степен остава много флуидна). Досегашната история демонстрира, че Борисов има одобрен фасон за обезличаване и смачкване на съдружни сътрудници. Процесите в този момент текат интензивно с близкото подпомагане на Движение за права и свободи (или под общителното диригентство на ДПС). Последната ескалация и " етюдите " на Мария Габриел към досиетата съгласно някои тълкувания са тъкмо свързани с борбата към регулаторите и „ пренебрегването “ на Движение за права и свободи в предложенията на ПП-ДБ. В понеделник Делян Пеевски реши да се появи малко преди връчването на мандата и да разиграва сценката на омиротворител и „ всичко е контрактувано за регулаторите “. Явно не напълно – пазарлъкът върви, а психически (най-вероятно и фактически) като че ли ПП-ДБ губи позиции. И в тази ситуация, и по принцип. Сега се чака театралната поява на Борисов, с цел да разгласи по какъв начин всичко е наред, до момента той стоеше зад завесите.

Така че защо са ѝ на ГЕРБ избори? Тя и Движение за права и свободи са в чудесната позиция на паразит върху гостоприемник. Смучат евроатлатлантически искра, „ перат “ оцапания си имидж (като непрекъснато постановат опълчването с „ некадърниците на власт “ и какъв брой по-добре е било при ГЕРБ, а паметта на популацията не е дълга).  Засега това прави работа. А когато му пристигна времето…
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР