Пъпешът е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото. Изключителните

...
Пъпешът е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото. Изключителните
Коментари Харесай

Пет сигурни ползи за здравето от хапването на пъпеш

Пъпешът е измежду желаните плодове за разхлаждане през лятото. Изключителните му качества се дължат на потребните субстанции, които съдържа - вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни нишки, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций и така нататък Ако сте фенове на този плод, в този момент е времето да хапвате, колкото се може повече. Ето кои са лечебни свойства на пъпеша:

Предотвратява рака
Учените са изследвали изгодите му за попречване развиването на онкологични болести. Пъпешът е богат източник на ликопен – каротеноид, прочут със своя антиоксидантен потенциал. Доказателство, че ликопен може да спре растежа на туморните кафези е получено и при проучвания в лабораторни условия.

Укрепва имунната система
Съставът на пъпеша включва минералите калий, магнезий, желязо, калций, селен и други съставки, които са значими за активността на имунната система.

Помага за по-здрава кожа
Пъпешът изглажда кожата и предотвратява нейното стареене, с помощта на витамините А, В и С.
За да изгладите бръчките по лицето и да се избавите от неприятните обриви по кожата, може да опитате следната запарка от семки от пъпеш. Залейте с чаша кипяща вода 1 с.л. стрити семки и ги оставете да престоят към час.Приемайте от тази запарка заран и вечер.

Поддържа здрави очите
Свойствата на лутеина, като мощен актиоксидант, оказват помощ за забавянето растежа на катаракта и защищават от нарушавания на зрението.

Помага при стрес и тревога
Учените са открили, че в случай че всекидневно приемате сок от пъпеш, ще намалите напрежението и умората.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР