Папа Йоан Павел Втори е повишил опозорения американски бивш кардинал

...
Папа Йоан Павел Втори е повишил опозорения американски бивш кардинал
Коментари Харесай

Ватиканът призна грешки в случая с кардинал-педофил, но оправда папа Франциск

Папа Йоан Павел Втори е повишил опозорения американски някогашен кардинал Тиодор Маккарик, като е повярвал на изповедта за неговата непорочност, до момента в който папа Франциск го санкционира, откакто се появяват обосновани обвинявания за полови похищения против деца. Това се показва в публикуван през днешния ден дълго чакан отчет на Ватикана, представен от ДПА.

90-годишният Маккарик бе приет предходната година за сериен педофил от дисциплинарната комисия на Ватикана. Той бе лишен от църковен статус, откакто бе приет за отговорен за тормоз при осъществяване на изповед и полови злоупотреби с възрастни и малолетни.

Разпространеният през днешния ден отчет от повече от 400 страници обръща внимание на необятно публикуваните съмнения, че навикът на Маккарик да спи с млади семинаристи е бил прочут от години на висшестоящи на него клирици в Съединени американски щати, само че Ватиканът си е затварял очите.

Според отчета Маккарик, който е ръкоположен за свещеник през 1977 година, не е получавал негативна личностна характерност доникъде на 90-те години и това е изиграло роля за издигането му за архиепископ на Вашингтон в края на 2000 година и за кардинал при започване на 2001 година

Кардинал Джон О`Конър, архиепископ на Ню Йорк, е получавал анонимни и неанонимни сигнали, само че ги е препращал на нунция на Ватикана в Съединени американски щати, а от там те попадали на бюрото на папа Йоан Павел Втори.

След следствие на обвиняванията четирима епископи от Ню Джърси " са удостоверили, че Маккарик е споделял леглото си с млади мъже, само че не са показали сигурно, че той е правил полови похищения ", се показва в отчета.

Сега обаче се оказва, че " трима от четиримата американски епископи са предоставяли неточна и непълна информация на Светия трон за държанието на Маккарик по отношение на млади мъже ", и това " евентуално " е повлияло на папа Йоан Павел Втори, с цел да го увеличи.

През 2005 година новоизбраният папа Бенедикт XVI получи нови сведения за Маккарик, поради които анулира авансово решение да остави кардинала като архиепископ на Вашингтон още две години и го накара да се отдръпна при започване на 2016 година

Бенедикт XVI обаче не съумя да подреди цялостно канонично следствие.

Когато Франциск става папа през 2013 година, той " е чувал единствено, че е имало изказвания и клюки, свързани с аморално държание с възрастни, зародило преди назначението на Маккарик във Вашингтон ", и има вяра, че неговите прародители са се занимали с тях, се споделя в отчета.

Твърди се, че позицията му се е трансформирала, когато " през юни 2017 година архиепископията на Ню Йорк е научила за първото известно изказване за полово посягане от страна на Маккарик над жертва на възраст под 18 години, което се е случило при започване на 70-те години ".

Маккарик, в миналото един от най-влиятелните водачи на католическата черква в Съединени американски щати, беше отхвърлен от дейна работа през юни 2018 година и лишен от кардиналската си купа месец по-късно. Това беше първото сходно наказване на кардинал от повече от 90 години, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР