Папа Франциск заяви, че страда от катаракта и смята да

...
Папа Франциск заяви, че страда от катаракта и смята да
Коментари Харесай

На Светли четвъртък папа Франциск изми краката на 12 затворници

Папа Франциск съобщи, че страда от катаракта и счита да се оперира през идната година, предава Ройтерс.

Папата заяви за болестта на очите по време на визитата си в римски затвор на Светли четвъртък. 81-годишният глава на католическата черква не е влизал нито един път в болница от началото на понтификата му и наподобява в положително здраве.

Вчера, на Светли четвъртък, той изми ритуално краката на 12 пандизчии, измежду които двама мюсюлмани, един източноправославен и един будист, предава Франс прес. Направи и къса частна среща с болните пандизчии в мъжкия затвор „ Реджина Коели “.

Всеки има опцията да промени живота си и да не бъде съден, сподели папата и добави в проповедта си, че счита себе си за „ риболовец “ (според християнската алегория Исус Христос нахранил 5000 души с две риби и пет хляба). Проповедта му бе излъчена от Радио Ватикан.

Според християнската традиция на Светли четвъртък преди Великден се уважава деня, в който Христос измива краката на апостолите и взема причестяване на последната си вечеря (Тайната вечеря).

" За мен да посетя болните, да отида в пандиза, на накарам пандизчиите да почувстват, че има вяра да се върнат в обществото – това е предназначението на църквата “, споделя папата в книга с негови изявленията, излязла неотдавна.

При пътуванията си в чужбина той постоянно посещава затвори. От началото на понтификата му папа Франциск реши да придвижи ритуала с измиването на крайници отвън Ватикана. През 2013 бе в затвор за малолетни, през идната година – в център на хора с увреждания, след това още веднъж в затвор, а през 2016 – в приемен център за бежанци.

Във вчерашната си обичайната меса в базиликата „ Свети Петър “ папа Франциск прикани духовниците да станат „ улични свещеници “ – постоянно подготвени да изслушат вярващите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР