Папа Франциск сравни войната на Путин с ужасния геноцид, извършен

...
Папа Франциск сравни войната на Путин с ужасния геноцид, извършен
Коментари Харесай

Папа Франциск сравни войната на Путин с Гладомора на Сталин

Папа Франциск съпостави войната на Путин с " ужасния геноцид ", осъществен от предшественика му Сталин против Украйна: гладомора. В началото на 30-те години на предишния век тогавашният руски деспот Йосиф Сталин организира политика на колективизация на земеделската благосъстоятелност. Доброволното и насилственото конфискуване на зърно, картофи, цвекло и всяка друга храна от Съветска Украйна довежда до всеобщ апетит, предизвикал гибелта на няколко милиона души.

Днес папата съобщи, че през днешния ден украинците страдат от " мъченичеството на експанзията " и съпостави войната на Русия в Украйна с " ужасния геноцид " от 30-те години на предишния век, имайки поради породения от Сталин всеобщ апетит. Говорейки пред хиляди хора на пл. " Свети Петър ", папата загатна гладомора, при който са починали милиони украинци.

" Тази събота се отбелязва годишнината от ужасния геноцид на глодомора, изтреблението посредством апетит през 1932-33 година, което е изкуствено провокирано от Сталин. Нека се помолим за жертвите на този геноцид и дано се помолим за толкоз доста украинци - деца, дами, възрастни хора - които през днешния ден страдат от мъченичеството на експанзията ", сподели той.

В продължение на стотици години украинският език и всяка демонстрация на украинска просвета и самостоятелна еднаквост са били потискани, първо по време на Руската империя на царете, а по-късно и от Съветския съюз, пише OFFNews.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Франциск загатва Украйна в съвсем всичките си обществени изяви и няколко пъти предизвестява, че рецесията рискува да провокира потреблението на нуклеарни оръжия с неконтролируеми световни последствия.

Миналия месец папата за първи път непосредствено помоли съветския президент Владимир Путин да спре " спиралата на насилието и гибелта " в Украйна.
 
 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР