Папа Франциск ще върне на Гърция три фрагмента от античния

...
Папа Франциск ще върне на Гърция три фрагмента от античния
Коментари Харесай

Папа Франциск ще върне на Атина три фрагмента от Партенона

Папа Франциск ще върне на Гърция три фрагмента от античния Партенон в Атина - Ватиканът през днешния ден дефинира това като жест на другарство.

Фрагментите от Партенона, намиращ се в атинския Акропол, обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО, са били съхранявани в продължение на епохи в папската сбирка и във ватиканските музеи.

Франциск е решил да ги подари на православния архиепископ на Атина " като съответен знак " за желанието си да подхранва междурелигиозните връзки, обявиха от Ватикана.

Не се показва датата за връщането на фрагментите.

Партенонът е един от най-известните антични монументи в света.

Първоначално храмът е бил отдаден на богинята Атина, преди да бъде трансфорат в черква, а по-късно в джамия.

Мраморните фрагменти включват глава на кон, която евентуално изобразява един от четирите, теглещи митичната каляска на Атина, оповестява формалният уеб страница Vatican News.

Останалите са глава на младо момче, за което се счита, че е изображение на участник в върволица в чест на основаването на Атина, и мъжка глава с брада, се споделя в уеб страницата.

Партенонът не е място за поклонение, откогато е отчасти опустошен по време на нахлуване от венецианците през 1687 година, след което е разграбен.

Фрагментите му са разпръснати из главните музеи в света.

От началото на XX век Гърция се пробва да ги възвърне.

През 2008 година Ватиканът върна откъс от северния фриз на Партенона, който му е възложен при започване на XIX век.

Но други не са толкоз склонни да подхващат стъпки в тази посока, защото считат, че това може да сътвори рисков казус за връщането на културни полезности.

Този месец английското държавно управление предизвести Британския музей в Лондон против възможен проект за връщане на основни части, заявявайки, че по закон е неразрешено да се разпада голямата му сбирка. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР