Папа Франциск ще посети Украйна в бъдеще, но иска да

...
Папа Франциск ще посети Украйна в бъдеще, но иска да
Коментари Харесай

Ватикана каза защо папата все още не отива в Украйна

Папа Франциск ще посети Украйна в бъдеще, само че желае да посети и Москва. Ако формален Киев непрекъснато кани главата на католическата черква, то предложения от Москва до момента не е имало. Така че към този момент визитата се отсрочва. Това заяви в изявление за American Magazine архиепископ Пол Ричард Галахър, който е министър на външните работи на Ватикана.

" Това е идеалният сюжет на папата, само че до момента това не е обсъждано. Украинците не престават да повтарят поканата си, само че няма признаци за покана от Москва ", сподели дипломатът.

Ватикана признава, че посещаване в Киев може да се реализира без наложително посещаване в Москва на същата обиколка. Папата обаче не желае да трансформира пътуването единствено в алегоричен жест.


Папата на прожекцията на кино лентата „ Свободата в пламъци: Борбата на Украйна за независимост “ Снимка: Vatican Media

" Не мисля, че той желае визитата да бъде просто жест, макар обстоятелството, че визитата му има стойност за поощряване на хората, проявление на взаимност с тях и състрадание към страданието им. Мисля, че папата споделя: " Искам да посетя и двете страни на този спор в миг, когато моето посещаване ще бъде решаващо за разрешаването на тази ужасна война. „ Мисля, че сега няма такива условия и такава обстановка “, сподели архиепископът.

В същото време дипломатът акцентира, че Ватикана продължава да осъжда съветската инвазия, поддържа териториалната целокупност на Украйна и упорства за евакуиране на съветските войски от Украйна.

" Ние поддържаме суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. В същото време признаваме свободата на украинския народ на самоопределяне. Нашата позиция е, че постоянно ще пазиме суверенитета и териториалната целокупност на страната ", сподели Галахър.

Самият архиепископ посети Киев през май 2022 година, само че няма желание да посещава Украйна в близко бъдеще. Той означи, че това посещаване ще се реализира, в случай че е потребно.

По време на изявлението той напомни срещите си с президента на Руската федерация. За първи път той видя Путин, когато се срещна с папата през 2015 година, повторно през 2019 г. Според архиепископа това е била „ доста официална среща “.

" Той беше доста настоятелен, доста добре квалифициран, сериозен водач. И в двата случая беше много повърхностна среща; първия път беше безусловно здрависване, вторият път седна и поговори малко ", сподели дипломатът.

Говорейки с публицист, архиепископът означи, че съветският президент е „ сбъркал “, нахлувайки в Украйна.

" Приемам аргумента, че той е очаквал относително бърза победа при започване на войната. След това имаше разнообразни неверни калкулации, само че оставям на генералите да решат. Да, мисля, че Путин е сбъркал. Не мисля, че той в миналото е мечтал след 12 месеца той към момента да бъде във война, макар че аз персонално нямам доверие, че даже и да имаше по-големи военни триумфи, Русия би могла да покори украинския народ “, заключи архиепископът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР