Папа Франциск проведе срещи с президента на Унгария Каталин Новак

...
Папа Франциск проведе срещи с президента на Унгария Каталин Новак
Коментари Харесай

Франциск е в Унгария, видя се с премиера Орбан и президента Новак

Папа Франциск организира срещи с президента на Унгария Каталин Новак и премиера Виктор Орбан още при идването си в Будапеща. Светият отец е на тридневна аудиенция в Унгария, която е тип спазено заричане отпреди две години.Франциск първо се видя с президента Новак в двореца Шандор, а по-късно имаше диалог и с Орбан.Войната на Русия в Украйна, миграционните потоци и обтегнатите връзки на Унгария с Брюксел са съществени тематики на полемиките. Относно миграцията папата и Орбан са на диаметрално противоположни позиции – до момента в който министър председателят отхвърля достъп на чужденци в Унгария с аргумента, че те заплашват християнска Европа, понтификът приканва за приемане и разселване на мигрантите в цяла Европа.
Посещението на папата ми дава известна степен на удостоверение във вярата ми. Защото във всеки човек има подозрения или въпроси, на които той не знае отговорите. И една такава аудиенция постоянно утвърждава убеждението ми за моята принадлежност – като инвидид, мястото ми в общността, фамилията, работния колектив.
Золтан Гьознер – преподавател по вяра

Първоначално съществена цел на визитата бе среща и работа с католическата общественост в Унгария и поощрение на членовете й във вярата им. Но с войната, която Русия стартира в Украйна, и притока на украински бежанци в разнообразни страни, в това число Унгария, папата непроменяемо приканва за прекъсване на бойните дейности и превръщане към мира. В това отношение позицията му е близка с тази на Орбан.

Франциск прикани Киев да бъде отворен за разговор с " агресора " Русия – нещо, което Украйна изключва като вид. Унгария, която поддържа суверенна Украйна, само че към момента има мощни стопански връзки с Русия, отхвърля да изпрати оръжия на нападнатата страна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР