Папа Франциск призова за глобален размисъл за потенциалните опасности от

...
Папа Франциск призова за глобален размисъл за потенциалните опасности от
Коментари Харесай

Папа Франциск предупреди за потенциалните опасности от изкуствения интелект

Папа Франциск прикани за световен размисъл за евентуалните рискове от изкуствения разсъдък, отбелязвайки " разрушителните благоприятни условия и спорни резултати " на новата технология, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Светият отец, който е на 86 години и е казвал, че не умее да употребява компютър, насочи предизвестието в обръщение във връзка идващия Световен ден на мира на Католическата черква.
От Ватикана съблюдаваха традицията да разгласяват посланието надалеч преди деня, който се пада на Нова година.

Папата " напомня нуждата да бъдем бдителни и да работим по този начин, че в производството и потреблението на такива устройства да не се вкоренява логиката на насилието и дискриминирането в ущърб на най-уязвимите и отхвърлените ", се споделя в изказването.

" Спешната нужда да се ориентира концепцията и потреблението на изкуствения разсъдък по виновен метод, тъй че той да бъде в работа на човечеството и отбраната на нашия общ дом, изисква етичният размисъл да се разпростре и върху сферата на образованието и правото ", написа още в текста.

През 2015 година Франциск призна, че е " доста скаран " с технологиите, само че също по този начин назова интернет, обществените мрежи и текстовите известия " Божи подарък ", при изискване че се употребяват рационално, отбелязва Ройтерс.
През 2020 година Католическата черква сплоти напъните си с софтуерните колоси " Майкрософт " (Microsoft) и " Ай Би Ем " (IBM), с цел да насъри етичното развиване на изкуствения разсъдък и да призове за контролиране на инвазивни технологии като лицево различаване.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР