Папа Франциск призова световните лидери да премахнат ядрените оръжия и

...
Папа Франциск призова световните лидери да премахнат ядрените оръжия и
Коментари Харесай

Папа Франциск призова за премахване на ядрените оръжия

Папа Франциск прикани международните водачи да отстранен нуклеарните оръжия и отхвърли доктрината за възпирането, заявявайки, че натрупването на нуклеарни оръжия понижава сигурността, хаби запаси и заплашва човечеството с злополука, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Франциск насочи апела си в японския град Нагасаки, на мястото на експлоадирането на втората от двете атомни бомби, хвърлени над Япония през 1945 година, отбелязва АП. След като постави венец и се помоли в подножието на мемориала на жертвите, макар дъжда, папата съобщи, че това място служи да припомня „ за болката и ужаса, които ние човешките същества сме способни да си предизвикваме взаимно ".

„ Убеден, че свят без нуклеарни оръжия е вероятен и нужен, приканвам международните водачи да не не помнят, че тези оръжия не могат да ни защитят от сегашните закани към националната и интернационална сигурност ", акцентира папа Франциск. Той посети Нагасаки и Хирошима при започване на тридневната си обиколка в Япония, наблягайки апела си за световна възбрана на нуклеарните оръжия.

Ватикана беше една от първите страни, подписали и утвърдили новия контракт на Организация на обединените нации за възбрана на нуклеарните оръжия. Франциск стигна по-далеч от който да е различен папа, заявявайки, че освен потреблението, а и самото владеене на нуклеарни оръжия е неоправдателно, напомня АП.

Папата не повтори тази оценка през днешния ден, само че съобщи, че натрупването на нуклеарни арсенали дава подправено възприятие за сигурност и в действителност понижава световния мир. „ Мирът и интернационалната непоклатимост са несъвместими с опитите да се опираме на страха от взаимното заличаване или опасността от цялостно заличаване ", акцентира той.

Мир и непоклатимост могат да бъдат реализирани въз основа на световна взаимност и съдействие, добави папата. Той порица „ климата на съмнение ", който съгласно него подкопава световните старания за битка с разпространяването на нуклеарните оръжия и контрола над оръжията.

Богатствата, натрупвани посредством производството, усъвършенстването поддръжката и продажбата на все по-разрушителни оръжия са огорчение към децата и фамилиите, които живеят в безчовечен условия, акцентира Франциск, представен от Агенция Франс Прес. Папата напомни за „ неописуемия смут ", претърпян от жертвите на американската атомна бомба, хвърлена над Нагасаки на 9 август 1945 година. При детонацията и в резултат на радиацията през идващите месеци умират 74 000 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР