Папа Франциск пристигна в Ирландия. Това е първата папска визита

...
Папа Франциск пристигна в Ирландия. Това е първата папска визита
Коментари Харесай

Папата на историческа визита в Ирландия

Папа Франциск дойде в Ирландия. Това е първата папска аудиенция от близо 40 години в обичайно католическата страна, отбелязва Асошиейтед прес.

Светият отец е в окото на бурята

вследствие на поредицата от кавги - последните от тях в Съединени американски щати, Чили и Австралия, които разкриха продължителната некадърност на Католическата черква да се оправи със свещениците педофили.

Всички чилийски епископи хвърлиха оставка поради сексскандал

Неговата поклонническа задача този уикенд ще го сблъска със страна, претърпяла внезапна секуларизация след възторженото посрещане там на папа Йоан-Павел Втори през 1979 година

По това време разводите и хомосексуалността там бяха противозаконни, само че в този момент Ирландия е ръководена от министър председател, който не крие, че е гей, а неотдавнашни референдуми либерализираха законите за абортите и легализираха еднополовите бракове.

В тирада пред ирландското държавно управление през днешния ден Папа Франциск съобщи, че споделя гнева от неуспеха на църковните управляващи за санкционират "отвратителните закононарушения " на свещеници, които са блудствали или са изнасилили деца.

Той уточни ограничения, взети от неговия предходник папа Бенедикт Шестнадесети в отговор на рецесията, обвързвана със полови похищения, осъществени от църковни представители. Папата обаче не даде нови сигнали, че ще предприеме решителни дейности да държи виновни епископите за отбраната на децата или да ги глоби, когато те не съумяват.

Pope Francis signs the visitor book in Dublin Castle. While the Pope is visiting a very different Ireland to his predecessor in 1979, 78% of people here still identify as Catholic and faith remains an important part of many people’s lives. #popeinireland pic.twitter.com/EWMUcLwWn4
— Leo Varadkar (@campaignforleo) 25 август 2018 година
Папа Франциск съобщи: "Неуспехът на църковните управляващи (...) съответно да отговорят на отвратителните закононарушения с право провокира яд, и остава източник на болежка и позор за католическата общественост. Аз самият споделям тези усеща ".

На 19 август Дъблинският архиепископ Дайърмюид Мартин разяснява, че "не е задоволително единствено да кажеш извинявай ", и предизвести, че "структурите, разрешили и улеснили такива нарушавания, би трябвало да бъдат разтурени, и то разтурени вечно ".

Франциск даде обещание "нулева приемливост " към педофилията, само че при неговото господство Ватиканът не съумя да откри ясни правила по какъв начин да се работи към хищните свещеници и епископи, прикриващи дейностите си.

Мартин уточни, че броят на жертвите на полови похищения от католически духовници е голям и сподели, че папата би трябвало "да заприказва намерено за нашето минало, само че също и за нашето бъдеще ".

Правозащитна група "Уи ар чърч Айлънд " провежда митинг на фамозния дъблински мост "Ха'пени ", който съответствува с идването на папата, съобщи ДПА.

Групата упорства за промени в католическата черква, в това число ръкополагане на дами за свещеници и преустановяване на изключването на хората от гей общностите.

Говорителят на групата Брендън Бътлър сподели пред Ирландското радио и телевизия, че

папа Франциск може да постави завършек на несправедливостите в църквата.

Пешеходният мост бе декориран със флагове с цветовете на дъгата и лилави чадъри, в поддръжка на ръкополагането на дамите. Сини панделки бяха вързани по моста в символ на взаимност с жертвите на похищения.

Ирландският министър председател Лео Варадкар, който е гей и сполучливо води акция за еднополови бракове през 2015 година, в приветствената си тирада към папа Франциск загатна и другите форми на фамилии.

Семействата могат да бъдат водени от дядовци и баби, самотни родители, родители от един и същи пол и разведени родители, които след това са се оженили още веднъж, сподели министър председателят, представен от ДПА.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР