Папа Франциск пристига на историческо посещение в Кипър с послание

...
Папа Франциск пристига на историческо посещение в Кипър с послание
Коментари Харесай

Кипър в очакване на историческата визита на папа Франциск

Папа Франциск идва на историческо посещаване в Кипър с обръщение за съпричастност към ориста на бежанците. Това става в миг, в който Никозия регистрира сериозен растеж на мигрантския поток и упорства Европейският съюз да предприеме радикални ограничения. 

Географското местонахождение на разделения етнически остров го трансформира в директна точка по пътя на мигранти и бежанци от Близкия Изток и Африка. Южната част на Кипър, където живее гръцката общественост, е подложена на напън на прехвърлящите се от Турция мигранти, а близостта й до Африка прави допустимо, въпреки и рисково, директното идването на бежанци по море. 

От началото на годината в Република Кипър са подадени 11 хиляди молби за леговище. Властите се притесняват, че искащите леговище чужденци ще натоварят финансово страната, ще трансформират образа на градовете и ще доведат до демографски промени на дребния средиземноморски остров. 

Именно към мигрантите в Кипър ще протегне ръка папа Франциск. Според публикувана в кипърските медии информация той ще предложи леговище на мигранти и ще ги вземе със себе си. Темата към този момент е била разисквана сред делегации на Кипър и Ватикана. 

Подобен жест главата на Римокатолическата черква направи и при визитата си преди пет години в Гърция. При визитата си през 2016 година на остров Лесбос, който беше обиден от сериозна мигрантска вълна, той предложи леговище на три сирийски фамилии. Тогава на егейския остров се реализира историческа среща сред папа Франциск, Вселенския патриарх Вартоломей и архиепископа на Атина и Цяла Гърция Йероним. 

Сегашната обиколка на Франциск в района включва и Гърция, където папата ще замине на 4 декември. Програмата му още веднъж планува посещаване на мигрантски център на остров Лесбос. Сега обаче егейският остров ще го посрещне не с препълнен бежански лагер, а с съвременно оборудване за настаняване на мигранти. 

Гръцките управляващи също правят оценка визитата на папата като събитие от изключителна значимост. 

И Атина, и Никозия се надяват в границите на визитата на светия отец да бъдат разисквани разнообразни въпроси от изключителна значимост за района като да вземем за пример развоят към кипърския въпрос, връзките сред Турция и Гърция, казусът с бежанците и несъмнено - пандемията. 

Пандемията поставя собствен самобитен отпечатък върху самата обиколка на Франциск в района - за първи път папата няма да пътува с италианската самолетна компания Алиталия, която през октомври разгласи банкрут поради големи финансови загуби и сериозните последици върху въздушния трафик поради пандемията. 

Визита от подобен мащаб в условия на международна пандемия постановат редица промени в програмата на папа Франциск за ограничение на скупчванията на хора и съблюдаване на здравните протоколи. В Кипър към този момент са пристигнали колите, с които ще се придвижва папата, само че измежду тях не е присъщото за институцията транспортно средство - папамобилът. Той постоянно беше употребен, с цел да може светят отец да поздравява събралите се да го видят вярващи. При повишени епидемиологични индикатори и в двете страни и опитите на държавните управления да лимитират разпространяването на смъртоносния вирус допустимо скупчване на хора, искащи да видят папата, се счита за извънредно несвоевременно. 

Въпреки сложната конюнктура обаче Кипър се надява доста католици от района да посетят острова поради Франциск и по този начин да дадат прочут подтик на туризма, който също е измежду съществено потърпевши от пандемията браншове. 

Единайсет години след визитата на папа Бенедикт, дребната островна страна счита визитата на Франциск за сериозна опция за привличане на вниманието на голямата католическа общественост в света към Република Кипър. 

Самият Франциск назова визитата си в района " късмет " да пие от " античните извори на Европа - Кипър като отклонение на светите места на континента и Гърция - родината на класическата просвета ".  

Източник: БТА 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР