Папа Франциск подхрани слуховете за бъдещето на своя понтификат, като

...
Папа Франциск подхрани слуховете за бъдещето на своя понтификат, като
Коментари Харесай

Папата подхрани слухове за бъдеща оставка

Папа Франциск подхрани слуховете за бъдещето на своя понтификат, като разгласи, че ще посети централния италиански град Л`Акуила през август за празник, иницииран от папа Селестин V, един от дребното наместници на Свети Петър, подали оставка, преди папа Бенедикт XVI да се отдръпна през август 2013, разяснява Associated Press.

Италианските и католическите медии изобилстваха от спекулации без да показват своя източник, че 85-годишният Франциск може да възнамерява да тръгне по стъпките на своя предходник Бенедикт XVI , като се има поради увеличените му проблеми с напредването, които го през последния месец.
 Американски кардинал: Здравословните проблеми няма да спрат папата
Американски кардинал: Здравословните проблеми няма да спрат папата

Той бил образец за възрастните хора

Тези клюки набраха мощ предходната седмица, когато Франциск, планувана за 27 август. Шестнадесет от тези кардинали са под 80 години и имат право да гласоподават в конклав за избор на правоприемник на Франциск.

След като бъдат добавени новите кардинали към редиците на " принцовете на църквата ", Франциск ще е издигнал в Колегията на кардиналите с 83 от 132-ма кардинали с право на глас . Въпреки че няма гаранция по какъв начин кардиналите могат да гласоподават, възможностите те да изберат правоприемник, който споделя пасторалните цели на Франциск, стават все по-големи.

При оповестяването на консистория на 27 август Франциск също по този начин разгласи, че ще бъде хазаин на двудневни диалози идната седмица, с цел да осведоми кардиналите за новата конституция, реформираща ватиканската администрация. Този документ, който влезе в действие в неделя, разрешава на дами да управляват службите на Ватикана, постанова ограничавания на мандата на чиновниците на Ватикана и нарежда Светия трон като институция в работа на локалните църкви, а не противоположното.

Забележителен е изборът на момента за консисторията : Ватикана и останалата част от Италия нормално са в отпуск от август доникъде на септември, като всички действия с изключение на главните стопират. Свикването на огромна консистория в края на август за производство на нови кардинали, събирането на клира за двудневни диалози за използването на неговата промяна и осъществяването на алегорично значимо пастирско посещаване в Л`Акуила допуска, че Франциск може да е намислил нещо извънредно и знаичтелно.

Франциск похвали решението на Бенедикт да се пенсионира като " отваряне на вратата " за бъдещите папи да създадат същото и в началото той беше планувал малко папство за себе си от две до пет години.

Девет години по-късно Франсис не демонстрира никакви признаци, че желае да се отдръпна, а огромни планове към момента са на хоризонта.

В допълнение към идните пътувания тази година до Конго, Южен Судан, Канада и Казахстан, през 2023 година той е насрочил огромна среща на епископите от целия свят, с цел да обсъдят възходящата децентрализация на Католическата черква, както и продължаващото използване на неговите промени.

Но Франциск, което прави ходенето мъчително и мъчно. Той е споделил на другари, че не желае да се подлага на интервенция, съгласно известията, поради реакцията му към анестезията предишния юли, когато му отстраниха 33 сантиметра от дебелото му черво.

Тази седмица един от най-близките му съветници и другари, хондураският кардинал Оскар Родригес Марадиага, сподели, че диалозите за папска оставка или за завършек на понтификата на Франциск са неоснователни.

" Мисля, че това са оптични илюзии, мозъчни илюзии ", сподели Марадиага пред Religion Digital, испаноезичен католически уебсайт.

Кристофър Белито, църковен историк от университета Кийн в Юниън, Ню Джърси, означи, че множеството наблюдаващи на Ватикана чакат, че Франциск в последна сметка ще подаде оставка, само че не преди Бенедикт да почине . 95-годишният пенсиониран папа е физически слаб, само че към момента е деен и приема посетители в дома си във Ватиканските градини.

" Той няма разреши да има двама някогашни папи, които се разхождат в близост ", сподели Белито в имейл. Говорейки за плануваното посещаване на Франсис в Л`Акуила, той предложи да не му се отдва прекомерно огромна значимост, като означи, че визитата на Бенедикт през 2009 година е пропусната от съвсем всички.

" Не си припомням доста истории по това време, в които се споделяше, че визитата на Бенедикт през 2009 година ни накара да мислим, че ще подаде оставка ", сподели той, предполагайки, че пастирското посещаване на Франциск в Л`Акуила може да е тъкмо това: пастирско посещаване.
 1000 души се молиха с папата за мир в Украйна
1000 души се молиха с папата за мир в Украйна

Инициатива на Светия престол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР