Папа Франциск отказа да различава добро и лошо във войната

...
Папа Франциск отказа да различава добро и лошо във войната
Коментари Харесай

Папа Франциск: Войната в Украйна вероятно е била провокирана

Папа Франциск отхвърли да разграничава " положително и неприятно " във войната в Украйна. Той бе представен от италианския ежедневник La Stampa, който заяви за диалога на папата с редакторите на йезуитските европейски списания, предава Ройтерс.

Запитан дали е на страната на съветския президент Владимир Путин, папата отговори: " Не, не съм, просто съм срещу свеждането на сложността на обстановката до разграничаването на положително и неприятно ".

Папа Франциск се надява да се срещне с главата на Руската православна черква патриарх Кирил през септември в Казахстан, добави той.

В същото изявление той съобщи, че към този момент " живеем в Третата международна война "

В текста на диалога, който Светият отец организира предишния месец с редакторите на йезуитските медии и оповестен във вторник в La Stampa, той също сподели, че обстановката не е черно-бяла и че войната " може би по някакъв метод е била предизвикана ".

Докато осъждаме " свирепостта, жестокостта на съветските войски, не би трябвало да забравяме същинските проблеми, в случай че желаеме те да бъдат решени ", сподели Франциск, в това число оръжейната промишленост, която е измежду факторите, които обезпечават тласъци за войната.

" Вярно е също, че руснаците смятаха, че всичко ще свърши след една седмица. Но те се объркаха. Те се сблъскаха със смели хора, хора, които се борят да оцелеят и които имат своя история на битка ", сподели той.

Франциск сподели, че няколко месеца преди президентът Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна, понтифексът се е срещнал с неназован държавен глава , който изрази угриженост, че НАТО " лае пред портите на Русия " по метод, който може да докара до война.

Тогава Франциск сподели със личните си думи: " Не виждаме цялата драма, която се разпростира зад тази война, която може би по някакъв метод е била или предизвикана, или не е била предотвратена ".

Питайки се риторично дали това го прави " про-Путински глас ", той сподели: " Не, не съм. Би било опростено и неправилно да се каже такова нещо ".

В неделното си послание папата също по този начин прикани хората да не " свекват " с войната в Украйна. " Нека не разрешаваме на миналото време да притъпи болката ни и загрижеността ни за тези мъченици ", сподели той

Ватикана разгласи в четвъртък, че пътуването от 2 до 7 юли в ДР Конго и Южен Судан е отсрочено за неопределен срок поради проблемите с дясното коляно на 85-годишния папа, които го принудиха да употребява инвалидна количка към този момент повече от месец.

Източник: Ройтерс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР