Папа Франциск кацна във вторник в Демократична република Конго, като

...
Папа Франциск кацна във вторник в Демократична република Конго, като
Коментари Харесай

Папата пристигна в ДР Конго на прекрасно пътуване в Африка

Папа Франциск кацна във вторник в Демократична република Конго, като приветства " прелестното си пътешестване " в Африка, носейки обръщение за мир на разкъсваната от спорове страна и на нейния раздорен комшия Южен Судан.

Големи тълпи от поклонници се събраха на летище Нджили в Киншаса, на към 25 км от центъра, с цел да посрещнат аржентинския понтиф, чийто аероплан кацна в 14:35 ч. локално време (13:45 ч. по Гринуич).

" Чакахме го една година, това е едно прелестно пътешестване ", съобщи 86-годишният папа пред репортерите, пътуващи на борда на самолета му.

За първи път от 1985 година насам папа посещава Демократична република Конго - отчайващо бедна страна с население от към 100 млн. души, 40 % от които са католици.

" Не желаех да пропусна опцията да го видя лице в лице ", сподели пред Агенция Франс Прес Маги Кайембе, жена на към 30 години, до момента в който чакаше папата. " Той постоянно проповядва мир, където и да отиде, а мирът е това, от което в действителност се нуждаем ", добави тя.

Шестдневното пътешестване до ДРК и Южен Судан беше планувано за юли 2022 година, само че беше отсрочено поради болките в коляното на понтифа, които през последните месеци го принуждават да употребява инвалидна количка.

Твърди се, че съображенията за сигурност също са изиграли роля за забавянето на пътуването, а спирката в Гома в източната част на ДР Конго, където работят десетки въоръжени групи, към този момент не е включена в маршрута.

" Щеше ми се да отида и в Гома, само че поради войната не може да се отиде там ", сподели папата пред кореспонденти в самолета.

В неделя той беше поднесъл своите поздрави " с любов към тези обичани нации, които ме чакат ".

" Тези земи, ситуирани в центъра на огромния африкански континент, са мощно наранени от продължителни спорове ", сподели той след молитвата си " Ангел Господен " във Ватикана.

Франциск изрази страдание за " въоръжените конфликти и употребата " в ДР Конго и сподели, че Южен Судан, " раздиран от години от война, копнее да се постави завършек на непрекъснатото принуждение ".

Докато папският аероплан прелиташе над Сахара, папата отслужи молитва за " всички хора, които, търсейки малко благоденствие, малко независимост, са прекосили (пустинята) и не са съумели ".

Той напомни какъв брой доста хора идват в Северна Африка с вярата да прекосят Средиземно море и да влязат в Европа, единствено с цел да се окажат " отведени в лагери и да страдат там. Нека се молим за всички тези хора ".

Жертви на принуждение

Въпреки голямото си минерално благосъстояние, към две трети от популацията на ДРК живее с по-малко от 2,15 $ дневно, а насилието се е настанило в източните провинции.

Водената от тутси въоръжена формация М23, за която Киншаса твърди, че е подкрепяна от прилежаща Руанда, завладя огромни територии в провинция Северно Киву.

Регионът е очевидец и на вълна от смъртоносни набези, за които се упрекват Съюзническите демократични сили (ADF) - формация, за която " Ислямска страна " твърди, че е неин клон, в това число гърмеж на бомба в петдесятна черква този месец, при който починаха 14 души.

След церемонията по посрещането на летището в Киншаса Франциск ще бъде признат в президентския замък от президента Феликс Чисекеди.

След това понтифът ще произнесе първата си от десетина речи по време на пътуването, като ще се обърне към управляващите, дипломатическия корпус и представителите на гражданското общество.

" Той може да насочи мощно обръщение към политиците, като прегледа въпроса за корупцията " преди общите избори, планувани за декември, споделя Самуел Померет от католическата филантропична група CCFD-Terre Solidaire, която работи в региона.

Очаква се десетки хиляди хора да участват на молитвено бдение във вторник вечерта на летище Н " доло преди месата в сряда сутринта, която се чака да събере повече от един милион вярващи.

Папските сувенири към този момент се продават добре в Киншаса в навечерието на визитата, като 66-годишната Елизабет Акуете е измежду купувачите на календар с облика на Франциск.

" Радостно е да имам облика на главата на Църквата вкъщи ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

По време на визитата си в ДРК папата ще се срещне и с жертви на принуждение, както и с членове на духовенството и благотворителни организации, работещи в страната.

Поклонничество на мира

В петък Франциск ще отиде в Джуба, столицата на Южен Судан - една от най-бедните страни в света, която от приемането на самостоятелност през 2011 година насам е изпадала в разнообразни рецесии.

Тя претърпя брутална петгодишна революция, а продължаващите спорове сред съперничещи си етнически групи предизвикват ужасни загуби на цивилното население.

Към папата в Джуба ще се причислят архиепископът на Кентърбъри Роуън Уилямс и водачът на Църквата на Шотландия по време на тяхното " икуменическо поклонничество за мир ". /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Ватикан / Ватикан
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР