Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си

...
Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си
Коментари Харесай

Папа Франциск заминава на посещение в Мианма и Бангладеш

Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио... към профила отпътува през днешния ден на шестдневно посещаване в Мианма и Бангладеш - център на една от най-тежките филантропични рецесии в света, съобщи ДПА.

В Мианма се чака папата да се срещне с главнокомандващия въоръжените сили военачалник Мин Аун Хлаинг, с цивилния водач на страната - носителката на Нобелова премия за мир Аун Сан Су Чжи, и с авторитетни будистки монаси. Предполага се, че пред тях Светият отец ще повдигне въпроса за рохингите, само че мианманската Католическа черква го посъветва да се въздържа от директно споменаване на мюсюлманската групи, с цел да не засегне прекомерно сензитивна тематика.

Мнозина в Мианма, в това число държавното управление, употребяват наименованието "бенгалци " за етноса рохинга, с цел да загатнат, че те са натрапници от Бангладеш, и оспорват изказванията на Организация на обединените нации, че тези хора са подложени на гонения от армията. Папата ще бъде в Мианма от 27 до 30 ноември, а в Бангладеш - от 30 ноември до 2 декември. Пътуването му е било планувано преди ескалирането на рецесията с рохингите.

Над 620 000 мюсюлмани рохинги са избягали от Мианма в Бангладеш от август насам вследствие на нещо, което Организация на обединените нации дефинира като "христоматиен образец за етническо пречистване ". Дни преди папската аудиенция Мианма и Бангладеш подписаха съглашение за връщане на бежанците рохинга в родината им, само че съгласно Организация на обединените нации това към момента не е безвредно за тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР