Паоло Нори, италиански писател, който бил поканен да изнесе гост-лекция

...
Паоло Нори, италиански писател, който бил поканен да изнесе гост-лекция
Коментари Харесай

Лудост! Университет в Милано забрани Достоевски заради войната в Украйна

Паоло Нори, италиански публицист, който бил поканен да изнесе гост-лекция от четири елементи за Достоевски в университета в Милано-Бикока, изрази разочарованието си във видео в Instagram, откакто получил уведомление, което го уведомило, че курсът му е " отсрочен ". В имейла пишело: " Уважаеми професоре, заместник-ректорът по дидактика ме осведоми за взетото от ректора решение да отложим курса по Достоевски. Това се постанова, с цел да се избегнат всевъзможни несъгласия, изключително вътрешни, по време на мощното напрежение ".

" Осъзнавам, че това, което се случва в Украйна, е извънредно и ми се плаче единствено като си помисля за войната. Но това, което се случва в Италия, е неуместно. Не единствено да си жив руснак в Италия през днешния ден е неправилно, само че и да си мъртъв руснак, наказан на гибел през 1849 година, тъй като е чел нещо неразрешено. Не е за поверие, че италиански университет ще забрани курс за създател като Достоевски. Творчеството на Достоевски включва емблематични екзистенциални заглавия като " Записки от подземието ", " Престъпление и наказване " и " Братя Карамазови ". Достоевски е наказан на гибел за четене на неразрешени книги през 1849 година за активността си с " радикална интелектуална дискусионна група ", наречена Петрашевски кръг. Екзекуцията му е спряна в последния миг, само че той излежава четири години в сибирски трудов лагер за устрема си към интелектуална независимост ", изяснява Нори.

Бившият министър-председател на Италия Матео Ренци също реагира в Twitter: " В това време би трябвало да учим повече, а не по-малко: в университета имаме потребност от учители, а не от неспособни бюрократи ".

Мнозина означиха, че заличаването на съветската просвета, изключително нейната дълбока философска история, е единствено в интерес на Путин. Някои консуматори на Twitter цитират самия Достоевски: " Можеш да бъдеш откровен и въпреки всичко да си малоумен ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР