Пантеонът на Възрожденците в Русе тази вечер беше осветен в

...
Пантеонът на Възрожденците в Русе тази вечер беше осветен в
Коментари Харесай

Пантеонът на Възрожденците в Русе светна в оранжево срещу насилието над жени

Пантеонът на Възрожденците в Русе довечера беше осветлен в орнжево в символ на поддръжка на предлагането 29 ноември да бъде разгласен за Ден за възпоменание на дамите и децата, убити при домашно принуждение. Само тази година поради домашно принуждение живота си са изгубили 19 дами в страната.

Предложението е на Сдружение „ Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола “ и е подкрепено от Министерство на вътрешните работи. Към него се причисляват русенските организации " Сороптимист ", " Зонта Клуб " и Сдружение „ Център Динамика “. Инициативата е част от акцията „ 16 дни на активизъм против насилието над дами и девойки “.

По данни на Русенския областен съд през предходната година са водени 86 каузи за домашно принуждение, а досега са 82. Статистиката на Министерство на вътрешните работи пък сочи, че през 2021 година в Русенско са били издадени общо 78 заповеди за домашно принуждение, като 51 са за незабавна отбрана, а през през актуалната година те са общо 66, 50 от които - за незабавна отбрана.

Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР