Панкреасът може да бъде предизвикан да се саморегенерира чрез вид

...
Панкреасът може да бъде предизвикан да се саморегенерира чрез вид
Коментари Харесай

Строга диета, която имитира гладуване може да регенерира панкреаса при диабет

Панкреасът може да бъде провокиран да се саморегенерира посредством тип диета с недояждане, настояват американски учени.

Възстановяване функционалността на този орган, който оказва помощ за контрола на кръвната захар, е помогнало за превръщане на признаците на диабет при опити с мишки.

Изследването, оповестено в журнала Cell, твърди, че диетата рестартира тялото.

Експертите споделят, че откритието е „ евентуално доста вълнуващо “, тъй като може да се трансформира в лекуване на диабета.

Пациентите обаче са строго съветвани да не се пробват да го вършат без лекарски надзор.

В опита мишките са били сложени в модифицирана форма на „ имитиращата апетит диета. “

Тя е също като човешката диета, при която хората прекарват 5 дни на ниски калории, невисок протеин и ниски въглехидрати само че с високи ненаситени мазнини.

Диетата прилича веганска диета на ядки и супи, само че с към 800 до 1100 калории дневно.

След това идват 25 дни, в които се яде свободно, тъй че като цяло се имитират интервали на пиршество и апетит.

Предищни проучвания допускаха, че този режим може да забави стареенето.

ТЕРАПИЯ НА ДИАБЕТ

Опитите с мишки потвърждават, че диетата регенерира характерен вид кафези в панкреаса, наречени бетаклетки.

Това са клетките, които разпознават глюкозата в кръвта и освобождават хормона инсулин, с цел да контролират равнището в случай че кръвната захар е висока.

Д-р Валтер Лонго от Университета на Южна Калифорния споделя:

Нашето умозаключение е, че като вкарваме мишките в рисково положение и връщайки ги по-късно назад като ги караме да гладуват и по-късно ги храним, клетките в панкреаса са провокирани да употребяват някакво препрограмиране на развиването, което възвръща онази част на органа, която не действа.

Резултатите в опита с мишките са били позитивни както за вид 1 по този начин и за вид 2 диабет.

Тип 1 диабет е породен от имунната система, която унищожава бетаклетките, а вид 2 е породен значително от метода на живот, при което тялото към този момент не дава отговор на инсулина.

Последвали проби с тъканни проби от хора с диабет вид 1 и резултатите били сходни.

Д-р Лонго споделя:

„ От позиция на медицината тези открития носят капацитета да се окажат доста значими, тъй като демонстрират – най-малко при мишките – че признаците на диабета могат да бъдат обърнати с диета. “

„ От позиция на науката откритието е може би даже още по-важно, тъй като демонстрира, че може да се препрограмират кафези с диета, без да се постановат някакви генетични интервенции. “

Репортерът на BBC Питър Баус взе участие в обособен опит с доктор Валтер Лонго.

Той споделя: „ По време на всеки 5-дневен цикъл на апетит, когато ядях по към ¼ от естественото за човек като мен, аз свалях сред 2 и 4 кг. Но преди да стигна до идващия цикъл, хранейки се обикновено в продължение на 25 дни се връщах към истинските си килограми. “

„ Но не всички последствия от диетата изчезваха толкоз бързо. “

Кръвното му налягане е по-ниско, а също и хормон, наименуван IGF-1, който се свързва с някои типове рак.

Той споделя: „ Много дребните порции, на които имах право по време на 5-дневния апетит, бяха надалеч от гурме кухнята, само че бях удовлетворен, че въобще има нещо за ястие. “

Различни опити с тази диета при хора демонстрират усъвършенстване в равнищата на кръвната захар. Последното изобретение оказва помощ да разберем за какво.

Въпреки всичко доктор Лонго споделя, че хората не трябва да бързат да се подложат на диетата.

Той споделя пред BBC: “Не правете това вкъщи, то е доста по-сложно, в сравнение с осъзнавате. ”

Той споделя, че хората могат „ да си навлекат неприятности “ във връзка с здравето, в случай че диетата се прави без лекарски контрол.

Д-р Емили Бърнс, шеф връзки в Diabetes UK, споделя: „ Това е евентуално доста вълнуваща вест, само че би трябвало да се види дали резултатите ще се повторят при хора. Преди това не можем да кажем какво значи това за хората с диабет. “

Хората с диабет вид 1 и вид 2 биха имали необикновено огромна изгода от лекуване, което може да възвърне произвеждащите инсулин кафези в панкреаса. “

ИЗТОЧНИК BBC.COM

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР