Паниката, породена от COVID-19, която превзе вчера и борсите, оказа

...
Паниката, породена от COVID-19, която превзе вчера и борсите, оказа
Коментари Харесай

Кой изгуби и кой спечели от срива на борсите?

Паниката, подбудена от COVID-19, която завладя през вчерашния ден и тържищата, оказа въздействие и върху благосъстоянията на някои от най-могъщите предприемачи и бизнесмени. 

През вчерашния ден акциите на петте най-големи софтуерни компании в Съединени американски щати поевтиняха общо с над 320 милиарда $, пазарите претърпяха съществени спадове, а петролът поевтиня с цели 25%. 

Тези спадове, несъмнено, повлякоха със себе си и спадове в активите на някои от най-големите предприемачи. Но пък издигнаха други до нови върхове

Азия си има нов водач по благосъстояние в лицето на създателят на гиганта Tencent Ма Хуатенг (Пони Ма), който изпревари индийския милиардер Мукеш Амбани, чието положение падна фрапантно поради поевтиняването на петрола. Загубите за Амбани възлизат на към 5,6 милиарда $, колкото тези на притежателя на Amazon Джеф Безос. 

Основателят на Alibaba Джак Ма също се приближи по положение до Амбани. 

Въпреки това и тримата претърпяха съществени загуби през миналия ден. Ма Хуатенг изгуби към $1,3 милиарда, а Джак Ма към 860 милиона $. Така тримата най-богати в Азия се подреждат един под различен в класацията на Forbes, Real time Billionaires - на 19-о - Пони Ма, 20-о - Мукеш Амбани и Джак Ма на 21-о място.

Основателят и изпълнителен шеф на Фейсбук Марк Зукърбърг изгуби към 4,2 милиарда $, а Оракулът от Омаха Уорън Бъфет към 5,4 милиарда $.

Големите спадове в акциите и в цените на петрола не работят единствено със знак минус и някои съумяха да натрупат доста благосъстояние. Според Forbes, най-големите печеливши са Сюлейман Керимов и фамилията му, които са притежатели на 79% от една от най-големите компании за рандеман на злато в Русия Polyus. В момента той е 257-ият най-богат човек в света със положение от към 13,5 милиарда $ към 10 март.

Печеливш се оказа и още един руснак - Владимир Потанин. Той държи огромен дял в компанията за рандеман на никел и паладий Norilsk Nickel. Припомняме, че от края на предходната година цената на паладият върви нагоре. В началото на 2020 година тя възлизаше на към 1929 $ за унция, до момента в който сега е към $2500.  Потанин е 58-ият най-богат човек в света със положение от 27,3 милиарда $ към 10 март 2020 година.

Французинът Бернар Арно, ръководител на колоса за първокласни артикули LVMH, е с най-големи загуби в Европа от 4,4 милиарда $. 

500-те най-богати хора в света са изгубили общо 238,5 милиарда $ в понеделник. Това е най-големият дневен спад от октомври 2016 година Повече от половин трилион $ са изтрити от комбинираните благосъстояния от първите 500 досега през 2020 година

Единственият от топ 10 най-богати хора, който не е претърпял никакви загуби през вчерашния ден е Майкъл Блумбърг, демонстрира статистиката на Forbes.

По обявата работи Цветелин Димитров
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР