Пандемията все още не си е отишла, продължават да постъпват

...
Пандемията все още не си е отишла, продължават да постъпват
Коментари Харесай

Д-р Калайджиев: Пандемията не беше такъв удар за болниците, както е скокът на цените в момента

" Пандемията към момента не си е отишла, не престават да постъпват по няколко пациенти дневно, на първо място възрастни хора над 70 години с хронични болести. Няма млади пациенти, което наблюдавахме при делта разновидността, само че при тези възрастни пациенти грижата е в пъти по-голяма ". Това сподели пред БНР доктор Петър Калайджиев, кардиолог, началник на Коронавирус отделението за неусложнени пациенти в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. От началото на пандемията той работи на първа линия и е наясно с всички компликации и провокации, с които се сблъскват медиците всеки ден.

" Пандемията обаче не беше подобен удар за лечебните заведения, както е скокът на цените сега. Затова повишение на цените на клиничните пътеки е извънредно неотложно, както упорстват от болничните асоциации. Категорично би трябвало да има такава нарастване даже на 100 % и сме закъснели, тъй като медицинският личен състав е с обидно ниско възнаграждение. А медицинските сестри напущат и отиват на други работни места. Ако цените в магазина са нарастнали, то цените в медицината са в пъти по-високи към този момент. Университетската клиника, каквато е нашата болница, е на върха на пирамидата. И с цел да изпълняваме нашите високи пълномощия, би трябвало да имаме и подобен първокласен и добре обезщетен личен състав ", безапелационен е доктор Калайджиев.

Той акцентира, че пандемията не е изчезнала и хората би трябвало да си дават сметка за това.

„ Носенето на маски и дистанцията на закрити публични места, в градския превоз би трябвало да остане най-малко още известно време ", счита лекарят.

" Вирусът мутира, когато човек не е здрав, а когато боледува - тогава той се дели многомилионно. Отпадането на ограниченията ще докара до респираторните болести ", изясни доктор Калайджиев.

По думите му, в този момент постъпващите в този момент са най-много неимунизираните.

„ И тъй като са възрастни, те подлежат на прецизен мониторинг, като внимаваме за дихателната функционалност, защото утежняването при възрастните относително бързо и има потребност да се реагира за минути. За жал, това са хора, при които затрудненията са чести и при тях симптоматичната терапия не оказва помощ. Независимо, че и симптоматично ги лекуваме. Не се включва и лекуването с моноклонални антитела, тъй като се потвърди, че те при разновидността омикрон не оказват помощ, по тази причина ги лекуваме с антикоагуланти “, уточни доктор Калайджиев.

Той акцентира, че Коронавирус не е единствено инфекциозно заболяване, а води и до систематични нарушавания в кръвообращението, на мозъчната функционалност, на сърцето, на бъбреците, визира целият организъм.

„ Следим прецизно трендовете в медицината. При пациенти с омикрон даже в ранен етап не прилагаме моноклоналните антитела, тъй като те са основани за характерния спайк протеин при делта разновидността. Затова се връщаме към лечението и с кортикостероиди, и антибиотично лекуване, където е належащо. За да не се получи бактериална пневмония при възрастните хора, а също и следенето на дихателната непълнота и прибавянето на О2 “, сподели лекарят. По думите му, едвам откакто излязат клиничните изследвания за изгодите от четвърта доза ваксина, може да се каже дали и при кои хора да се сложи.

„ Да, има случаи след неколкократна приложимост на антибиотици, да се стигне до по-специфични болести - като тежки затруднения на гастроинтестинален тракт, червата, профузни диарии, гадене, повръщане, поради убиването на микрофлората ни, която защищава червата ни и целият ни организъм. Затова при потреблението на антибиотици, незабавно се изписва приемането и на пробиотик. А в болнични условия се вършат спомагателни проучвания, с цел да се откри типа бактерия или друго ", добави той.

По думите му, отпадането на зеления документ е добра стъпка в този момент, най-много поради това, че той не беше добре употребен като форма у нас.

" Неговата цел беше по-лесната опция да се разделят групите на неимунизираните, преболедуваните, имунизираните, да се насочи вниманието на хората, които не са имунизирани, че зеленият документ не е просто вход за мола, а носи спокойствието, че даже да се заразим с следващ вид, ние ще го прекараме по-леко “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР