Пандемията съкрати приходите от през 2020-та с цели 6 млрд.

...
Пандемията съкрати приходите от през 2020-та с цели 6 млрд.
Коментари Харесай

Заради пандемията: Туризмът ни загубил 6 милиарда лева

Пандемията редуцира приходите от през 2020-та с цели 6 милиарда лева Това е на половина по-малко, в сравнение с в други години, оповестява “ “.
“В минали години сме имали доходи от туризъм 12 милиарда лева, само че за 2020-та те ще са по-малко с 6 милиарда “, изясни Румен Драганов, от Института за разбори и оценка в туризма. Според него към момента не се знае какви са директните загуби за бранша. “Те частично ще се разгласяват от формалната статистика през март, когато станат известни всички данни, само че те ще засягат единствено местата за настаняване. Няма да бъдат включени заведенията за хранене, туроператорската активност и други неща, свързани директно с туризма. Твърде е рано за подробни разбори “, счита специалистът.
 Николова сподели какъв брой тъкмо пари дава страната на туроператорите за всеки докаран екскурзиант Николова сподели какъв брой тъкмо пари дава страната на туроператорите за всеки докаран екскурзиант
Близо 3,5 млн. лева от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори, които употребяват чартърни полети. 34 компании подадоха заявлен...
На 250 млн. лева се пресмятат предстоящите загуби в ски центровете ни за сегашния зимен сезон. Прогнозата на икономистите се основава на неналичието на чужденци в зимните ни курорти. Причината е, че в края на месец ноември – директно преди началото на настоящия зимен сезон, поредна доза ограничавания заляха бранша като лавина. Забраниха се визитите в заведенията за хранене и развлечения, а също и частните празненства за повече от 15 души.
Туристическият бранш безспорно бе най-сериозно потърпевшият от Коронавирус пандемията през 2020 година У нас болестта затвори по-големите места за настаняване и заведенията за хранене, къщите за посетители и дребните фамилни хотели обаче се пръскат по шевовете от нашенци. За първи път от години българите доминираха по плажовете на родното Черноморие, а чужденци съвсем не се срещаха поради прецизните ограничавания по границите.
По-малко от 10 дни след оповестяването на първите случаи на инфектирани с ковид у нас тогавашният министър на туризма Николина Ангелкова разгласи на ексклузивен брифинг в Министерски съвет, че туристическите пътувания се преустановяват до 13 април. До тежкото решение за бранша се стигна, откакто зимният курорт Банско се трансформира в „ гнездо ” на болестта. Впоследствие срокът на наредбата й бе продължен с още един месец - до 13 май, когато в България бе комплициран завършек на изключителното състояние. Проверка на „ Монитор ” сподели, че след два месеца, прекарани в изолираност по домовете си, българите изпълниха вилите в страната. Те се насочват точно към тях поради уединеността, която оферират.
За решилите да пътуват основен фактор при избора на дестинация и място за настаняване за отмора станаха сигурността им и подхванатите от притежателите на местата за настаняване хигиенични ограничения. Пандемията обаче остави своя белег и върху тях - редица къщи за посетители са прекратили предлагането на храна на блок маса, други пък работят единствено през уикенда, а работната седмица е отредена за разчистване. Според данни на Института за разбори и оценки в туризма в края на месец май в порталите за онлайн резервации са били налични едвам над 6000 места за настаняване от общо 19 900, регистрирани у нас.
 Николова: Включваме туризма в окончателния вид на Националния проект за възобновяване Николова: Включваме туризма в окончателния вид на Националния проект за възобновяване
Туризмът ще бъде включен в окончателния вид на Националния проект за възобновяване и резистентност на България, заяви в изявление вицеп...
Макар да беше неотложно плажните линии да са подготвени за туристи още на 1 юни, проектите на туристическото министерство предвиждаха началото на летния сезон да бъде сложено месец по-късно. С цел привличане на повече български туристи, които да спасят обречените на неуспех ваканции през летните месеци, доста от концесионерите предложиха безвъзмездни плажни такъми за туристите. През последната седмица на месец май наемателите на морските плажове трябваше да изпратят във ведомството предложенията си за понижаване на цените на чадърите и шезлонгите. Съгласно законовите промени понижението би трябвало да бъде с най-малко 50 на 100 спрямо цените през 2019 година В последна сметка сянката и лежанката през това лято бяха безвъзмездни на 25 плажа – 21 на юг и 4 в областите Варна и Добрич. В преобладаващата част от останалите плажове престоят на линията също излиза по-евтин, чадърът и шезлонгът бяха най-много по 5 лева
Освен по плажа и в местата за настаняване, COVID-19 провокира промени и в редиците на туристическото министерство. Месец след началото на летния сезон на стола на досегашния министър Николина Ангелкова сяда вицепремиерът по икономическа и демографска политика Марияна Николова. Малко по-късно зажаднелите за пътувания и слънце нашенци се насочиха освен към родното море, само че и към останалите курорти в страната. Това излиза наяве от данните на Националния статистически институт (НСИ) и Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Те сочат, че нощувките на българите са съвсем колкото и през предишното лято 1,44 милиона, против 1,46 млн. нашенци.
В условия на пандемия климатичните курорти като Чепеларе, Пампорово и Боровец също са се радвали на огромен интерес от страна на българите, които търсят къде да ускоряват имунната си система и да се успокояват след напрежението, предизвикван от ежедневното изнасяне на данните за инфектирани и умряли от китайския ковид.
Оптимистичните летни данни обаче не се отнасят и за задграничните посетители на страната. Спад от 70% до 90% на непознатите туристи през това лято регистрират хотелиери и туроператори. Най-сериозен „ удар ” са понесли огромните курорти като Албена и Слънчев бряг. В края на сезона в Албена записаха близо 60 на 100 загуби по отношение на предходната година. Хотелиери и ресторантьори обичайно разчитат на немските туристи, само че след оповестяването на варненския район за рискова дестинация, чартърните полети бяха спрени. Най-трудната си година изпратиха и летищата във Варна и Бургас. Двата аеропорта регистрират близо 80% спад на пасажерите. Според прогноза на концесионера на двете морски летища в страната, задграничните туристи ще се завърнат у нас най-рано през 2023 година Нивата на туристопотока от 2019 година ще се възвръщат гладко в продължение на цели 10 години, поради заплахата от банкрути на самолетни компании и предстоящата икономическа рецесия на редица пазари.
 Създаваме лична платформа за резервации Създаваме лична платформа за резервации
Конфедерацията на българския туристически бизнес, в която са обединени доста браншови организации, се е заела със задачата да сътвори с...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР