Пандемията раздели обществото на две. В интернет междувременно изникнаха паралелни

...
Пандемията раздели обществото на две. В интернет междувременно изникнаха паралелни
Коментари Харесай

Новата реалност: Работа и любов само за неваксинирани

Пандемията раздели обществото на две. В интернет в това време изникнаха " паралелни светове " за неимунизирани: към този момент има специфични портали с разгласи за работа и платформи за запознанства единствено за неимунизирани, споделя " Дойче веле ".

" Търсим да назначим бижутер: изобретателен, зает, стимулиран и умел " - това е текст на публикация за работа. На пръв взор в нея няма нищо извънредно. После обаче идва добавката: " Имаме следните условия: акуратност, устойчивост, умения за независима работа, само че и дарба за работа в екип. Затова пък не държим да имаш имунизация против Ковид-19 ". Обявата е поместена в швейцарския портал за намиране на работа със знаменателното име Impffrei.work, т.е. " работа за неимунизирани ".

Натискът над неимунизираните нараства

От юли 2021 въпросната " различна борса " набира работна ръка из цялото немскоговорящо пространство - от занаятчии, през мениджъри по продажбите, та до IT-специалисти. И както твърди, си е сложила за цел " да противодейства на изолирането и оклеветяването на работна ръка ", както и да " отбрани работодатели и работна ръка от икономическия колапс, който е резултат от така наречен пандемия ".

Логото на портала - пестник, който смачква спринцовка - ясно демонстрира, че става дума за оповестяване на война. " Голям брой интелигентни и свободомислещи хора " били забелязали " заплахите за здравето ", които произтичали от имунизациите, заради което не желаели да се имунизират, четем още в уеб страницата. С това обаче, се споделя по-нататък, те рискуват да изгубят работните си места.

Натискът над неимунизираните на трудовия пазар в действителност нараства, споделя Тобиас Вернер, юрист по трудово право в Берлин. Множество огромни компании, измежду които IKEA или Citigroup, към този момент взеха решение да редуцират компенсациите за болест на неимунизирани, или даже въобще да не ги одобряват на работа. " Принципно сходно отношение е неприемливо. Съществуващи трудови контракти с неимунизирани не могат да бъдат прекъснати просто по този начин. Но тези чиновници биха могли вероятно да бъдат трансферирани на друго работно място в същата компания ", споделя Вернер.

Още по-строги са разпоредбите в тези страни, в които към този момент бяха въведени наложителни имунизации за избрани специалности. В Германия да вземем за пример такива отговорности за работещите в здравния бранш влизат в действие от 15 март.

Тъкмо в тази сфера в портала Impffrei.work има изключително огромен брой разгласи за работа - включително и от Германия. Търсят се аптекари, асистенти на зъболекари, акушерки и даже болногледачи. А обявите нерядко са съпроводени от добавката: " Специално преимущество за неимунизирани ".

Швейцарският портал е релативно непретенциозен - в него са оповестени към 550 разгласи, само че през последните месеци сходни портали се появиха в доста други страни по света. Например в Канада - Jabless Jobs (т.е. работа без спринцовка), и в Съединени американски щати - Redballoon.work, които назовават сами себе си " Трудова борса на свободолюбивата общественост ".

В някои случаи ролята на сходни тържища надвишава формалното им предопределение - да посредничат при намирането на работа. Общото сред тях е негативното отношение към сегашната политика за битка против пандемията. Тези портали популяризират частично подправени или подвеждащи известия за ковид и имунизациите. Швейцарската платформа Impffrei.work предлага даже личен блог, в който апропо се изреждат и измислени опасности, които били свързани с имунизациите. Говори се и за " неефективност " на имунизациите - неща, които са неведнъж опровергани от подробни и съществени научни изследвания.

Задълбочаващо се разцепление в обществото

В интернет в това време бяха основани същински " паралелни светове " за неимунизирани - в това число и уеб сайтове за запознанства. Пак в Швейцария да вземем за пример съществува уеб сайтът за онлайн-запознанства Impffrei.love, което значи " обич за неимунизирани ", който дава обещание намирането на " сътрудник без базисна имунизация ".

Психологът Гидо Гебауер, който поддържа уебсайт за запознанства в интернет, е забелязал в свое изследване, че отношението към пандемията играе огромна роля и при търсенето на сътрудник. " Близо 90% от имунизираните държат на това техният сътрудник или партньорка да взимат на съществено заплахите от пандемията, а 2/3 от отказващите да се имунизират търсят хора с настройка, съответстваща на тяхната ", споделя Гебауер. Според психолога, това е белег за задълбочаващото се разцепление в обществото.
Свързани вести Антиваксърска Германия: Пандемия на слабоумните или Коронавирус серпантина на гибелта Коронавирус антиваксъри: Няма вирус, има международна война
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР