Пандемията промени живота ни из основи и дори и да

...
Пандемията промени живота ни из основи и дори и да
Коментари Харесай

Коронасомния - новата епидемия

Пандемията промени живота ни радикално и даже и да не сме прекарали COVID-19, сигурно усещаме следствията върху здравето си - физическо и психологично. А от ден на ден стават хората, които губят съня си в изискванията на изолираност.
 Сънят, смарт телефоните, омега-3, лавандулата, чаят от лайка и другите секрети на положителния сън
Безценни препоръки за добър сън

Експерт по съня споделя своите секрети

Затова и учените изведоха термина коронасомния - бодърствуване, породено от обстановката, в която се намираме поради ковид.

Всички не спим

Още през август предходната година откриватели от Университета в Саутхамптън сигнализираха за повишение на броя на страдащите от проблеми със съня - от един на шестима до един на четирима. А това число продължава да пораства.
 Снимка 515494

Същата тревожна наклонност е регистрирана и от учени в Китай, където скокът на безсънието е от 14.6% на 20% от изследваните. В Италия и Гърция също има растеж на оплакалите се, че не могат да спят, и то с цели 40%. А думата insomnia е търсена в Гугъл през 2020 година толкоз, колкото в никакъв случай до момента.

И елементарният извод, който можем да си създадем в този момент, е, че множеството от нас се трансфораха в хора, страдащи от бодърствуване .
 Сънят, здравето и един абсурден съвет за по-бързо заспиване
Парадоксалният съвет за по-бързо заспиване

Психологът Хели Ярнефелт има решение на казуса с безсънието

Пандемично бодърствуване

Пандемията от COVID-19 стартира втората си година, в която владее живота ни. През това време неналичието на обществени контакти, внезапните промени в всекидневието и продължителното време, което прекарваме затворени вкъщи, дадоха своя отрицателен резултат.

Разбира се, най-засегнати са медицинските служащи и всички на първа линия, само че също и всички, останали без работа, тези, изгубили близки поради COVID-19, както и неотдавна преболедувалите вируса. Но и останалите не са пощадени от безсънието. А то има редица негативи върху здравето, душeвността и продуктивността ни .
 Снимка 515491

Като непълен се дефинира сънят, който е с дълготрайност по-малко от седем часа на нощ. А в случай че за относително дълъг интервал от време тялото и мозъкът ни не си почиват задоволително, това може да бъде в действителност разрушително. Прави ни освен по-раздразнителни и изтощени, само че и по-податливи на всевъзможни болести, включително и на ковид. И по този начин влизаме в една омагьосана серпантина.

Причини и следствия

Основната причина за безсънието в условия на пандемия е смяната в метода и в ритъма на живот. С работата от у дома домът към този момент не е място единствено за релакс. Няма го ясното разграничение сред офис и спалня и мозъкът просто не може да превключи на режим отмора.

Може би работим повече и до по-късно от боязън да не останем безработни. Може би просто не можем да си постановяваме да не отхвърлим някоя и друга задача и през уикенда. А стресът не стопира да се натрупа поради цялата тази неустановеност.

Разбира се, няма по какъв начин да пропуснем и други два фактора с голямо значение. Като сме по през целия ден вкъщи, правим доста по-малко физическа интензивност , което ни пречи да заспим вечер. Пречи ни и неналичието на задоволително количество дневна светлина сред четирите стени, която нарушава циркадния темп и производството на мелатонин.
 Снимка 515499

Липсата на срещи с другари също оказва отрицателен резултат на психологичното ни здраве, тъй като те ни оказват помощ да се отпуснем и да забравим за напрежението. А когато той продължава прекомерно дълго, както е в този момент, последователно губим мотивация да се борим с него и се оставяме по течението. Така се стига до разнообразни депресивни и тревожни положения , които също се характеризират с бодърствуване, предава.

Необходимата помощ

За страдание в актуалната обстановка търсим помощ от експерт единствено за най-неотложните медицински проблеми. А хроничното бодърствуване също се нуждае от консултация и съответно лекуване - било посредством лекарства или посредством терапия, като най-хубав е резултатът от когнитивно-поведенческата.

Можем да пробваме и разнообразни релаксиращи техники - йога, медитация, дихателни извършения. От значително значение е и хигиената на съня - лягане едновременно, без електронни устройства в спалнята и така нататък
 Сънят, събуждането заран, лягането вечер и каква е тайната на положителния сън
Каква е тайната на положителния сън

Не това, което подозираме

Много е значимо да не работим с преносимия компютър в леглото, както и да се движим задоволително и да си осигуряваме най-малко 15-20 минути на слънчева светлина на открито. А в случай че когато си затворим очите, ни връхлитат всевъзможни мисли и не ни дават мира , можем да ги записваме в една тетрадка на нощното шкафче, с цел да си изпразним съзнанието и да можем по-лесно да заспим.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР