Пандемията, покачващите се лихвени проценти и геополитическите конфликти доведоха до

...
Пандемията, покачващите се лихвени проценти и геополитическите конфликти доведоха до
Коментари Харесай

Очаква се рязък скок в цените на основните храни до 2030 година

Пандемията, покачващите се лихвени проценти и геополитическите спорове доведоха до фрапантно повишаване на цените на доста съществени хранителни артикули. Ново изследване на английската платформа за онлайн извършване на покупки BravoVoucher обрисува по какъв начин биха могли да се развият цените през идващите няколко години, написа Euronews.

Войната и сушата подвигат цената на зехтина
Според платформата за онлайн извършване на покупки до 2030 година зехтинът се чака да бъде един от продуктите с най-голямо повишаване. Неговата цена във Англия се е повишила със 113,8% сред 2019 година и 2024 година за бутилка от 1 литър с съдържимост 500 мл. Цените на маслиновото масло към момента са мощно повлияни от продължаващата война сред Израел и Хамас, най-много заради нападенията на хутите в Червено море против контейнеровози и товарни кораби, които водят до доста нарушение на маршрутите за доставка на нефт и на запасите в Обединеното кралство, както и в целия свят.

Испания, Италия, Португалия, Гърция, Турция, Мароко и Тунис са едни от най-големите производители на зехтин в света. Въпреки това повишението на температурите в цяла Европа, изключително в Южна Европа, което докара до засушаване, слаби превалявания и по-топла от предстоящото зима през 2023-2024 година, способства за слабата годишна продукция от маслини. Това също поддържа непрекъснато високи цени на зехтина.

" Алчна инфлация " подгрява фасула за потребителите на Острова
Друг съществено поскъпващ главен артикул е фасулът заради това, че производители като Heinz покачиха цените, с цел да усилят рентабилността на единица продукция, което някои осъдиха като поддържане на " алчна инфлация ". Подобно на свиването на цените, алчната инфлация се демонстрира, когато корпорациите или предприятията съзнателно поддържат високи цени на продуктите, даже и при сюжет с високи разноски за живот или висока инфлация, с цел да усилят облагите си.

Разходите за сила и торове трансформират шоколада в скъпо наслаждение
Бялата рафинирана захар също може да стане доста по-скъпа, сочи отчетът. До 2030 година, в случай че инфлацията в Обединеното кралство се намали до 2%, цената на захарта може да се увеличи леко до почти 1,34 паунда, само че в противоположен случай килограмът може да коства 1,99 паунда. Цените на захарта в последно време се усилват основно заради по-високите сметки за сила, защото производството на захарна тръстика, изключително за артикули като етанол, захар и меласа, е изключително енергоемък развой. Освен това по-високите разноски за торове и слабите реколти в основни страни-производителки като Индия, дължащи се на суши и несезонни превалявания, също оказват напън върху цените. Това се отразява и на други артикули във веригата като бисквити, шоколад и сладкиши, в които захарта и захарните артикули са главен съставен елемент.

Общото сред горивата и бутилираната вода
Негазираната минерална вода също може да остане отвън кошницата за извършване на покупки през 2030 година, в случай че инфлацията продължи. При по-оптимистичен инфлационен сюжет на Острова цените могат да се приближат до 1,17 паунда, което е леко нарастване по отношение на 1,04 за бутилка през 2024 година През последните пет години цените на минералната вода към този момент са се повишили с 67,7%. Цените на бутилираната вода в последно време се покачват заради нарастването на цените на петрола и химикалите. Това се дължи на пречиствателните станции, които изискват обилни количества гориво и химикали, като деен въглен, алуминиев сулфат и амоняк, с цел да обработват водата. Значително количество нефт е належащо и за производството на пластмасовите бутилки. Поради повишението на цените на бензина и дизеловото гориво транспортните разноски също се усилват, което води до това, че всички разноски се трансферират на потребителите.

Как са събрани данните
Докладът се основава на предходно изследване, употребяващо данни от Службата за национална статистика на Англия, в което платформата преглежда инфлацията на цените на питателните артикули от 2019 до 2024 година Прогнозите за 2030 година са разграничени на две групи - едната, при която инфлацията в Обединеното кралство се върне към задачата на Английската централна банка от 2% до 2030 година, а другата, която евентуално ще се приложи, в случай че инфлацията остане същата като сега и не намалее.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР