Пандемията от новия коронавирус промени програмата на тържествата по повод

...
Пандемията от новия коронавирус промени програмата на тържествата по повод
Коментари Харесай

Публикуваха неизвестни писма на Антоан дьо Сент-Екзюпери и неговата муза

Пандемията от новия ковид промени програмата на тържествата във връзка 75-ата годишнина от публикуването във Франция на повестта " Малкият принц " на Антоан дьо Сент-Екзюпери, заяви ТАСС. Литературният шедьовър, публикуван в Париж напролет на първата следвоенна година, преведен е на 457 езика по света и брой преводи отстъпва единствено на Библията. По мотив забележителната годишнина в Лион, родния град на световноизвестния френски публицист, стихотворец, публицист и летец, още веднъж бе открита за посещаване изложбата " Малкият принц на планетата на хората ". Тя бе готова и открита предходната есен, само че приемаше гости едвам няколко дни поради пандемията и в този момент се възнамерява да е налична до месец ноември.

Голямата изненада за феновете на творчеството на писателя е незнайна до момента за публиката преписка сред Сент-Екзюпери и неговата муза, художничката Консуело Сунсин-Сандовал. Издателство " Галимар " разгласява 170 техни писма, илюстрирани с рисунки на създателите.

Именно в тази преписка са и първите чернови на фамозната повест. " Имало едно време едно дете, което един път разкрило богатство. Но то се оказало компликация за детето, чиито очи не можели да го схванат, а ръцете му - да държат и най-после те били обзети от горест ". Така в писмо до възлюбената си от Буенос Айрес през есента на 1930 година писателят скицира своя книжовен план.

На идната година двамата се женят. Бракът им не е слънчев. След гибелта му по време на полет през 1944 година правата върху литературното му завещание се поделят сред вдовицата, която получава половината и другите родственици на писателя. Консуело умира през 1979 година

Авторските права за творбите на писатели, починали за Франция, са 88 години, припомнят от Фонд Антоан дьо Сент-Екзюпери. Това значи, че правата върху " Малкият принц ", публикуван в над 200 милиона екземпляра по света, са предпазени до 2032 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР