Пандемията от новия коронарирус продължава да бушува с пълна сила,

...
Пандемията от новия коронарирус продължава да бушува с пълна сила,
Коментари Харесай

Откриха тъкан в човешкото око, която изглежда е резистентна на SARS-CoV-2

Пандемията от новия коронарирус продължава да бушува с цялостна мощ, а ние продължаваме да се питаме „ Как вирусът се популяризира? “, „ Как да се предпазя от инфекцията? “.

Истината е, че към момента се опитваме да разберем по какъв начин тъкмо SARS-CoV-2 действа. Според Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати (CDC) главният метод, по който вирусите се популяризират, е чрез респираторни капчици или дребни частици, изхвърлени от устата или носа на инфектираните хора и след това – вдишани от другите.

Но това не е главният метод, по който вирусът циркулира. Същите инфекциозни капчици и частици могат да попаднат върху повърхностните и да бъдат предадени при допиране – т.е. бихте могли евентуално да се болестите, в случай че докоснете нещо, върху което има вирусни частици, а по-късно – пипнете своята уста, нос или очи, допълват от CDC.

Въпреки това към момента не знаем много неща за методите, по които коронавирусът може да влезе в тялото ни през очите, въпреки че учените да споделят, че е допустимо от биологическа позиция.

Нови доказателства обаче подсказват, че най-малко част от нашите очи евентуално е резистентна на SARS-CoV-2, въпреки и да е податлива на други видове вируси.

Ново изследване, извършено от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, открива, че роговицата - гладката, лъскава, транспарантна и доста сензитивна външна обвивка на окото, покриваща зеницата и ириса – е резистентна на новия ковид (макар че откривателите акцентират, че откритията им са към момента предварителни).

„ Откритията ни не потвърждават, че всички роговици са резистентни – споделя молекулярният микробиолог Джонатан Дж. Майнър, водещ създател на изследването. – Всяка донорна роговица обаче, която тествахме, бе устойчива на новия ковид. Възможно е избрани хора да разполагат с роговици, които поддържат развиването на вируса, само че това не се наблюдаваше при нито една от изучените от нас рогововици. “

По време на своите опити откривателите излагат тъкан от роговоците на 25 човешки донора (както и от мишки) на три обособени вируса – SARS-CoV-2, цика и херпес.

Последните два вируса съумяват да се репликират сполучливо в човешките присадки на роговоци (които са съдържали и конюнктивна тъкан – мембраната, която покрива останалата предница от окото). Но не и SARS-CoV-2.

„ Известно е, че роговицата и конюнктивната тъкан са рецептори за новия ковид, само че по време на нашите изследвания установихме, че вирусът не се репликира в роговицата “, добавя офталмологът Рахендра С. Апте.

Защо това се случва? Екипът есе още не е сигурен. Нужни са още изследвания по тематиката.

Откритията са оповестени в Cell Reports.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР