Пандемията от Ковид-19 може да подкопае напредъка на жените от

...
Пандемията от Ковид-19 може да подкопае напредъка на жените от
Коментари Харесай

МВФ: Пандемията може да засили икономическата разлика между половете

Пандемията от Ковид-19 може да подкопае напредъка на дамите от последните 30 години за понижаване на тяхната икономическа разлика по отношение на мъжете, предизвести ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя споделя данни, съгласно които икономическият потрес, провокиран от здравната рецесия, визира повече дамите, в сравнение с мъжете, защото те заемат повече работни места в най-тежко засегнатите браншове като услугите, продажбите на дребно, туризма и хотелиерството.
" В Съединени американски щати безработицата при дамите е била с 2 пункта по-висока, в сравнение с при мъжете, в интервала от април до юни 2020 година ", се споделя в обява в блога на фонда.

Поради естеството на специалностите им, отдалечената работа не е вид за доста от дамите (около 54% от дамите в Съединени американски щати и 67% в Бразилия). Освен това дамите правят повече неплатена домакинска работа, в сравнение с мъжете - към 2,7 часа дневно повече, по данни на МВФ.

След анулация на ограниченията дамите по-дълго време търсят нова работа на цялостен работен ден. Според отчет за заетостта в Канада през май заетостта при дамите е повишена с 1,1%, а при мъжете - с 2,4%, заради продължаващия проблем с грижите за децата.
„ Още по-тревожно е, че в доста разрастващи се страни младите девойки са принуждавани да пресечен учебно заведение и да работят, с цел да допълват фамилните доходи. в Индия след влизането в действие на ограничаващите ограничения женитбите на млади девойки са се нараснали с 30 %. Без обучение, тези девойки възпроизвеждат непрестанно цикъла на беднотия при дамите ", се споделя в обявата.
Според МВФ добре създадените политики в поддръжка на икономическото възобновяване могат да понижат негативните резултати на рецесията за дамите. Като позитивен образец са дадени начинания в Австрия, Италия, Португалия и Словения, където е въведено правото на отчасти заплатен наставнически отпуск за развъждане на деца под избрана възраст. Във Франция бяха издавани удостоверения за отпуск по болест на родители, наранени от затварянето на учебните заведения.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР